Албин Курти предложи новото правителство на Косово

Албин Курти предложи новото правителство на Косово


Албин Курти представи вчера предложението си за състава на новото правителство, което ще има общо 18 членове и в което сърбите ще имат само един представител, съобщи Танюг.

Според предложението на Курти новото косовско правителство би трябвало да има 15 министерства и трима вицепремиери.

За първи вицепремиер Курти предложи Бесник Бислими от редовете на движението Самоопределение, който ще отговаря за европейската интеграция, диалога и развитието. Доника Гервала от Инициативата на Вьоса Османи освен вицепремиер ще бъде и министър на външните работи, а Емилия Реджепи от бошнячката общност ще бъде вицепремиер и ще отговаря за положението на малцинствата и човешките права.

За министър на отбраната е предложен Арменд Мекай. За министър на вътрешните работи е предложен Джелял Свечля. Министър на правосъдието ще бъде Албулена Хаджиу. Розета Хайдари е предложена за министър на търговията и индустрията, а Херукан Мурати за министър на финансите.
За министър на образованието и науката е предложен Арберие Нагавци, за министър на културата, младежта и спорта – Хайрулах Чеку, министър на земеделието – Фатон Пеци, министър на инфраструктурата – Либурн Алиу, министър на икономиката – Артан Ризваноли, а министерството на здравеопазването ще бъде поето от Арбен Витиа.

Сръбска листа ще получи министерството за общностите и завръщането, което би трябвало да бъде ръководено от Горан Ракич. Нито едно място на вицепремиер от три не е дадено на сърбин, каквато бе досега практиката.

Албин Курти представи вчера приоритетите на косовското правителство и заяви, че няма да има нормализация на отношенията със Сърбия, ако тя не признае реалността на независимо Косово. Курти заяви, че главен приоритет на правителството е борбата за излизане от ситуацията, създадена от пандемията, а след това идват правосъдието, заетостта, икономическото развитие и реформата в образованието.

Курти заяви, че Косово има със Сърбия отворени въпроси, които трябва да се решат с диалог и добави, че не може да има напредък, ако няма напредък в решаването на съдбата на изчезналите лица в Косово. Той подчерта също, че пътят към интеграция в ЕС може да бъде пълен с предизвикателства, но няма алтернатива.

Още по темата