Борисов: Който и да дойде след мен, ще има много пари от ЕС

Борисов: Който и да дойде след мен, ще има много пари от ЕС


29 млрд. евро ще получи страната ни от Европейския съюз за справяне с щетите и последствията от пандемията, каза премиерът Борисов.

29 млрд. евро ще получи страната ни от Европейския съюз за справяне с щетите и последствията от пандемията. Това са 60 млрд. лева, които ще дойдат в страната ни в следващите години, от които 50 млрд лева. са грантове, съобщи премиерът бОЙКО Борисов  по време на оглед на строително-ремонтните работи на АМ „Тракия“.

За първи път за България ЕС предвижда толкова значима сума за възстановяване от кризата, причинена от пандемията. Според Борисов  това ще гарантира, че каквото и правителство да има след изборите  няма да се спре инвестиционната програма на държавата.

Вицепремиерът Томислав Дончев докладва на премиера за напредъка на страната ни по подготовката на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Той изтъкна, че България е сред  държавите, които се движат най-бързо и това ще даде възможност парите да са максимално бързо на разположение на бизнеса. Публикувана е вече и новата версия на Плана след проведените обществени обсъждания и консултации.

„Добрата новина е, че специално за бизнеса има предвидени нови 900 милиона лева в три фонда, освен тези 800 милиона, които са останали от първия вариант на плана. Предвиждаме тези пари да станат максимално бързо достъпни в България – ако може още в средата на тази година“, изтъкна Дончев. Вицепремиерът добави, че през следващите 5 години България ще е в състояние да удвои обема на публични инвестиции в инфраструктурата, железниците, дигиталната свързаност, енергийната ефективност, но преди всичко за директни инвестиции за бизнеса. 

Борисов инспектира ремонта на 17-километров участък от АМ „Тракия“, намиращ се между връзката с автомагистрала “Марица” и пътен възел „Чирпан – Изток“. „Нека хората да видят, че съоръженията на магистрала „Тракия“ са компрометирани и за съжаление правим на практика нова магистрала. Когато откриваха тази част, тогава Станишев беше премиер, Гагаузов-министър, какви приказки бяха. Но да не хвърляме вината като на предишните, защото си е тяхна. Важно е да го направим и да е безопасно за хората,“ каза премиерът Бойко Борисов.

Строителните дейности са част поетапния ремонт на компрометирано 40-километрово трасе на магистралата между Стара Загора и Чирпан.  По трасето на магистрала „Тракия“ се възстановява конструкцията на пътя, извършва се стабилизиране на основата, подмяна на асфалтовата настилка, реновират се 9 големи съоръжения, подобрява се отводняването и се прави ландшафтно оформление. На участъка ще се монтира най-висок клас мантинела между двете платна, която би възпрепятствала навлизане и на тежкотоварни превозни средства в насрещното платно. Тези инвестиции в пътна безопасност са изключително важни за сигурността на пътуващите. Ремонтът на магистралата е от голямо значение за подобряване на транспортната свързаност в България. Строителните дейности в този участък следва да приключат до края на месец март 2021.

Още по темата