Протест в Унгария срещу забрана на дискусии за

Протест в Унгария срещу забрана на дискусии за


Сн. АФП

Хиляди унгарци протестираха в понеделник срещу законопроект, който забранява дискусии за хомосексуалност и смяна на пола в училищата, предадоха световните агенции. Митингът, организиран от групи за защита на човешките права, се проведе пред сградата на парламента в Будапеща.

Съгласно законопроекта, който бе публикуван миналата седмица, в училищата ще бъдат забранени образователни програми, чиято цел е да стимулират уважително отношение към хората от ЛГБТ общностите. Законопроектът включва забрана на книги, филми и друго съдържание, насочено към деца и тийнейджъри, в които се представя нехетеросексуално поведение. В книги и филми ще бъде забранено също споменаването на възможността за преоценка на половата идентичност. Законопроектът забранява също всякакъв вид реклама, която представя хомосексуалността и транссексуалността като част от нормалния живот.

Нормативният акт предвижда по-строги наказания за сексуални престъпления срещу деца и тийнейджъри. Наред с други предвиждания той цели да защити правото на детето върху половата му идентичност при раждането.

Участниците в митинга развяваха знамена с цветовете на дъгата, а говорители на демонстрацията призоваха за оттегляне на закона, като посочиха, че той поставя знак за равенство между хомосексуалността и сексуалното насилие над деца.

Законът се очаква да бъде приет днес.

ДПА припомня, че дясното националистическо правителство на премиера Виктор Орбан е използвало в миналото хомофобска реторика и е ограничавало правата на хората от ЛГБТ общността. Миналата година например закон забрани на хората, които са сменили пола си с хирургична интервенция, да получат официални документи с новия си пол, припомня агенцията.

Ройтерс допълва, че правителството на Орбан е записало в конституцията, че бракът е съюз между мъж и жена, и е наложило ограничения върху осиновяванията от гей двойки.

Още по темата