МВР засилва контрола за носенето на маски

МВР засилва контрола за носенето на маски


МВР ще засили контрола върху носенето на маски на задължителните за това места. От Столичната дирекция на вътрешните работи са категорични, че проверките обхващат цялата градска транспортна мрежа.

Полицейските служители основно работят на две места в София – в автобусния транспорт и в метрото. Там се натъкват и на много нарушители на противоепидемичните мерки. В някои от случаите полицаите съставят актове, в други издават предупредителни протоколи, а има и случаи, в които направо разпореждат на нарушителите. 

Над 250 са случаите до края на септември, в които граждани са хващани от полицията да не носят маски, основно в градския транспорт. От Столичната дирекция на вътрешните работи са категорични, че проверките ще продължат по цялата градска транспортна мрежа. На други 472-ма души са връчени предупредителни протоколи от полицаи, отново за нарушаване на противоепидемичните мерки в София.

„Най-често проверяваме масовия градски транспорт – надземен и подземен. Общо до края на месец септември са констатирани 251 нарушения по закона за здравето, за което са образувани административни производства на основание член 209 А от Закона за здравето, издадени са 130 полицейски разпореждания на основание член 64 от закона за МВР, като  на три лица, които не са изпълнили предписанията са съставени актове по закона за МВР“, добави Елизабет Каменова от Охранителната полиция в СДВР.

Най-често срещаното нарушение при проверките на МВР е пътуването без предпазна маска. Оказва се обаче, че хората почти винаги имат в себе си такива предпазни средства. „Да, точно така или пък не са поставени правилно. Много често се носят под брадата, на ръката, в джоба, тоест самите граждани са снабдени с предпазните средства, но не ги използват съгласно указанията“, уточни Каменова.

Още по темата