Кандидат-кметовете на ИТН и БСП отиват на балотаж в

Кандидат-кметовете на ИТН и БСП отиват на балотаж в


След провелите се в неделя частични местни избори в Благоевград, на балотаж отиват Илко Стоянов и Румен Томов. За Стоянов, издигнат от „Има такъв народ“, са гласували 35,32% от избирателите (близо 6400 гласа). За неговия опонент, досегашният градоначалник Румен Томов, са гласували близо 5200 жители на общината или 28,65%. Както на редовните местни избори през 2019 година, така и на частичния вот, Томов се явява като независим кандидат, но с подкрепата на БСП.

Резултатите са при сто процента обработени данни от секционните комисии.

Трети остава Андон Тодоров с 19%. Той се кандидатира като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, но с подкрепата на ГЕРБ и ВМРО. При обявяване на кандидатурата на Андон Тодоров през май, в Благоевград, за да изразят подкрепата си за него, дойдоха четирима бивши министри – Томислав Дончев, Деница Сачева, Младен Маринов и Костадин Ангелов. 

Общо седем кандидати се явиха на частичните избори в Благоевград. Четвърти е Стефан Делиов от Коалиция „Ние, Гражданите“ с близо 5,5%, следван от Цвета Рангелова от „Възраждане“ с 4%, Виктория Каракостова от „Демократична България – Обединение“ с 3.47% и независимия кандидат Людмила Костадинова с 1,74%.

Избирателната активност е 27,67%, което е два пъти по-малко в сравнение с избирателната активност на местните избори през 2019 година. За първи път вотът беше изцяло машинен в секциите над 300 избиратели.

Заместник-председателят на Общинската избирателна комисия Йордан Симонски е посочил пред БТА, че гласоподавателите са се справили с машинния вот „учудващо добре“. За първи път няма и нито една жалба или сигнал във връзка с нарушения на изборния процес до ОИК – Благоевград, е заявил Симонски.

Още по темата