Уволниха шефа в ДАНС, отрязал достъпа на Рашков

Уволниха шефа в ДАНС, отрязал достъпа на Рашков

Заместник-председателят на ДАНС Недялко Недялков е уволнен. Това съобщи самият той пред журналисти в Разлог, съобщи „Правен свят“.
По думите му, заповедта за отстраняването му от поста е получена в агенцията в петък – 28 май, но до момента той лично не е уведомен и не му е връчена. В петък Недялков е бил в отпуск по лични причини, за да пътува в провинцията.
„Мотивите за моето освобождаване са системно несправяне със служебните задължения, уронване престижа на агенцията и това, че едва ли не аз не мога да си върша работата“, каза той.
Отстраненият зам.-председател на ДАНС обясни, че е на тази позиция от почти 8 години. „Многократно съм награждаван, като само за тази година имам поне две награди за добре свършена работа“, каза още Недялков, който е и човекът, подписал отнемането на достъпа до класифицирана информация на настоящия служебен вътрешен министър Бойко Рашков.
„Имаме поредица успешни акции, срещу олигарси, разбитата шпионска мрежа. А може би има и личен мотив, тъй като подписът върху отнемането достъпа до класифицирана информация на Рашков е мой. Когато имах първа среща със служебния премиер – г-н Янев – по време на нея присъстваше и г-н Рашков.
Тогава още първите въпроси, които бяха задавани към мен още в самото начало, беше детайлна информация, която трябва да приготвим и докладваме за шпионския случай.
В последствие г-н Рашков се обърна към мен и ме попита защо не отнема достъпа до класифицирана информация на главния прокурор, на което аз му отговорих, че той има по право и няма как да се случи. Но някак си отговорът ми беше приет като оправдание от моя страна“, коментира той.
Последвали и други въпроси към Недялков на срещата със служебните премиер и вътрешен министър.
„От тях очевидно си личеше фиксацията, в негативен аспект, на министъра на вътрешните работи Рашков към прокуратурата и в частност към главния прокурор. Предполагам, че целта на тези рокади е овладяване на службата, чрез назначаване на хора, които дори и след като се формира ново правителство, след изборите, няма да могат да бъдат сменени, тъй като решението за смяната им е в резултат на указ.
Това значи, че този председател без съгласието на президента няма как да бъде сменен“, посочи още Недялко Недялков, като допълни, че си обяснява уволнението му единствено с целите по овладяване на ДАНС.
Недялко Недялков е роден през 1971 г. в София. Магистър е от УНСС, специалност „Маркетинг и мениджмънт“. През 2002 г. е назначен на работа в Национална служба „Сигурност“ – МВР, а през 2008 г. е преназначен в новосъздадената Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).
Преминава през всички нива на служебната йерархия. До назначаването му на поста заместник-председател на ДАНС заема длъжността директор на дирекция. Награждаван е за отлично изпълнение на професионалните си задължения./Вестник Марица  

Още по темата