Коронавирус: ръст на заразените в някои страни по света

Коронавирус: ръст на заразените в някои страни по света

Израел съобщи днес за 299 нови случая на коронавирус, което е най-големият брой заразявания за едно денонощие в страната от почти два месеца.
Израел има сравнително ниско ниво на заразяване с коронавирус и ниска смъртност. Случаите на Ковид-19 обаче започнаха да се увеличават, откакто страната значително облекчи ограничителните мерки. По данни на здравното министерство досега в страната са регистрирани общо 19 637 заразявания с коронавирус. Възстановили са се 15 459 пациенти, а 303 са починали.
Миналия месец броят на новите заразявания на ден намаля до четири, но през последните седмици започна последователно да се увеличава, след като страната стана доста по-отворена, а голяма част от населението изпадна в успокоение. Парламентът поднови снощи извънредните мерки като носенето на защитни маски на обществени места.
Миналия месец Израел отново отвори училищата, но впоследствие много от тях затвориха заради нарастване на случаите на коронавирус сред учениците и учителите. Страната бързо наложи строга карантина в средата на март, но и бързо я отмени – училищата отново отвориха на 17 май, а след десетина дни същото направиха хотелите, басейните и ресторантите.
Най-големия досега денонощен ръст на новите заразени с коронавируса регистрира Украйна – 758 души, както и на смъртните случаи – 31. Сред новите пациенти има 43 деца и 50 медицински служители. С това случаите на заразяване в страната от началото на пандемията стават общо 33 234, посочи министърът. Оздравелите в Украйна досега са общо 14 943, починалите болни с Ковид-19 – 943.
Зам.-министърът на здравеопазването Ирина Микичак констатира, че в Украйна „стремително расте заболеваемостта и се влошава епидемиологичната ситуация“. Правителството продължи до 31 юли срока на адаптивната карантина, която дава право на местните власти да отслабват или затягат ограничителните мерки. Украинският премиер Денис Шмигал изтъкна, че за последната седмица 4853 украински граждани са се заразили с коронавируса. „Разхлабването на карантината бе възприето от мнозина като нейно отменяне“, каза Шмигал и прикани хората „да не се отпускат и откъсват от действителността“, като спазват социална дистанция, носят маски и ползват дезинфектанти.
Медиите в Турция отделят днес внимание на първа страница на продължаващата тревожна тенденция през последните дни за нарастване на случаите на коронавируса след разхлабването на ограничителните мерки от 1 юни. Вестник „Карар“ пише, че постоянното нарастване за седмица на регистрираните нови случаи на заразата, които са надхвърлили 1500 на ден, и пикът на епидемията в окръзите от Анадола показват, че страната е пред втора вълна от заразата. Вестникът цитира проф.Тевфик Йозлю, проф.Сечил Йозкан и проф. Атеш Кара от специализирания съвет за борба с коронавируса, които са предупредили обществеността, че ситуацията е тревожна и, ако не бъдат взети мерки за спазване на социална дистанция, може да се наложи връщане към ограниченията и карантината.
Албания регистрира във вторник рекорден брой новозаразени с коронавирус – 82, с което общият брой на заразените достигна 1672 души. Ден преди това бяха регистрирани 69 нови случая. Според данни на министерството на здравеопазването в момента 50 пациенти са хоспирализирани, 8 от които се намират в интензивни отделения, а 2 са интубирани. Активните случаи са 571, като мнозинството са в столицата Тирана и градовете Шкодра и Круя.
До момента са се възстановили 1064 от заразените, а 37 са починали. От началото на епидемията са тествани 20 813 души.
Броят на случаите на зараза с коронавирус в САЩ се е увеличил с 23 705 през изминалия ден, като повече от 836 души са починали, според университета „Джонс Хопкинс. Ден по-рано тези показатели са съответно 19 968 и 395. В САЩ са регистрирани общо 2 137 731 случая на инфекция с COVID-19, загинали са над 116 000 души. Над 583 000 души са се възстановили.
Американският вицепрезидент Майк Пенс обаче пише в статия за в. „Уолстрийт джърнъл“, че опасенията от втора вълна на коронавирус са преувеличени. Той изтъква, че дневният брой на новите заразени с вируса в САЩ е спаднал до 20 000 от 30 000 през април. Вицепрезидентът на САЩ подчертава също, че броят на смъртните случаи на ден в страната е намалял до 750 през последните пет дни.
Бразилия също отбеляза тъжен антирекорд с най-голям брой нови заразени с коронавируса за един ден – 34 918 души. С тях общият брой на заразените в страната става 923 189, предаде Ройтерс, цитирайки здравното министерство. Бразилия е на второ място в света по брой заразени след САЩ.
След последните актуализирани данни, които бяха от понеделник, са регистрирани още 1282 смъртни случая от заразата, с които общият им брой достига 45 241. Тревога от положението с инфекцията в Бразилия изрази директорът на Панамериканската здравна организация Кариса Етиен. На най-голямата страна от Латинска Америка се пада около една четвърт от около 4-те милиона случаи на заразени с коронавируса в Северна и Южна Америка и близо 25 на сто от смъртните случаи, каза Етиен и отбеляза, че засега не се забелязва забавяне на разпространението на вируса.
Регионалната организация препоръчва Бразилия и другите страни от региона да продължат да спазват строго правилата за социална дистанция и призовава отварянето на икономиките да става бавно и внимателно. Бразилският президент обаче е против мерките за социална дистанция и в много от бразилските щати бизнесът поднови работа въпреки тежката епидемична ситуация./Вести БГ

Още по темата