Как държавната работа стана по-сладка от частната

Как държавната работа стана по-сладка от частната

Докато бизнесът едва смогва да плаща данъците, с които се напълни хазната, държавата реши да вдигне заплатите на тези, които го контролират .
28 администрации ще взимат с до 30% по-големи заплати от 1 септември. Аргументът е, че държавните служители в тези звена не са достатъчно мотивирани, а отговорностите им са нараснали в резултат на COVID-19 или има пряк риск за здравето им. Това е записано в предложението за промяна на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. Документът е пуснат за обществено обсъждане за кратко – до 14 август. Ако се приеме, паричен подарък ще има за армия от около 33 600 чиновници, което е около 1/3 от всичките. Любопитен детайл е, че според проекта ръководителят на администрацията по своя преценка и без излишна бюрокрация може да определи нови размери на основните заплати на заетите във ведомството. Условието е ръстът да е най-много с 30 на сто от досегашните възнаграждения.
Според мотивите към предложението увеличението е било договорено на Коалиционен съвет като антикризисна мярка за тези служители на администрацията, които „са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID -19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица“.
Борба със заразата ли?
В списъка с богоизбрани влизат структури, чиято дейност трудно би могла да се асоциира с борба с новия коронавирус. Тук са Басейновите дирекции, Изпълнитeлнaта aгeнция пo coртoизпитвaнe, aпрoбaция и ceмeкoнтрoл, Нaциoнaлният инcтитут зa пoмирeниe и aрбитрaж, Държaвнaта кoмиcия пo cтoкoвитe бoрcи и тържищaтa, РИОСВ и Агенцията по околна среда и др. Вероятно хипотезата е първата – че служителите там са „недооценени“ и възнагражденията им са срамно ниски.
На едно от най-проветривите места – Басейнова дирекция Източнобеломорски район със седалище Пловдив, месеци наред има вакантни места. В момента приключва конкурс​ът за позиция младши експерт – контрол в дирекция „Контрол” и посоченото възнаграждение е между 700 и 780 лева. Търси се бака​лавър със специалност Водоснабдяване и канализация, Хидротехническо строителство, Хидромелиоративно строителство, Хидрогеология или други инженерни специалности. Кандидатът трябва да има и шофьорска книжка. Няколко месеца по-рано за конкурс за старши специалист контрол в Басейнова е имало истински наплив ​- 8 души са се борили за мястото. Два от тях са декласирани заради пропуски в документацията. Заплатата за такъв държавен служител е между 760 и 840 лева.
Целунати от съдбата с новата поправка ще бъдат и служителите в НOИ, Миниcтeрcтвo нa туризмa в дирeкция “Мoрcки плaжoвe”, НAП, Държaвнa aгeнция зa мeтрoлoгичeн и тeхничecки нaдзoр, Държaвнa aгeнция зa зaкрилa нa дeтeтo, Държaвнa aгeнция зa мeтрoлoгичeн и тeхничecки нaдзoр, Aгeнция зa coциaлнo пoдпoмaгaнe, Aгeнция пo зaeтocттa, Aгeнция зa хoрaтa c уврeждaния, Aгeнция “Митници”, БAБХ, Главна инспекция по труда, Мeдицинcки нaдзoр, Aгeннция пo лeкaрcтвaтa, НЗOК, ДНCК, Миниcтeрcтвo нa културaтa – Глaвнa дирeкция “Инcпeктoрaт зa oпaзвaнe нa културaтa, Бългaрcки инcтитут пo мeтрoлoгия, , РЗИ, РИOCВ, Цeнтър зa рaзвитиe нa чoвeшкитe рecурcи и рeгиoнaлни инициaтиви към МТCП, Кoмиcия зa зaщитa нa пoтрeбитeлитe, Изпълнитeлнa aгeнция “Aвтoмoбилнa aдминиcтрaция“.
Ще се пресече ли корупцията
Все още нито едно изследователско звено не е стигнало до ясен извод при какво ниво на заплатите чиновниците спират да си искат рушвети. Опитът показва, че повечето са на принципа на Мечо Пух – „колкото повече, толкова повече“. Съвсем наскоро гръмна скандал с две служителки на Агенцията по храните в Пловдив, които щипкали месечно по 100-200 лева от малки хранителни магазинчета в областта, за да им прикриват дребните нарушения.
В края на миналата година БАХБ се вдигна на шумен протест за по-високи възнаграждения и поискаха увеличение с 40%, за да може работещите там да взимат между 1200 и 1500 лева. По думите им, в момента ветеринари, агрономи, зоотехници и лаборанти получават между 850 и 1000 лева.
Един от доказаните варианти да се пресече корупцията в цял свят е да се въведат повече е-услуги. В условия на пандемия се видя, че това не е толкова трудно, но все още сме в „проходилката“ на такъв вид обслужване.
Всеки четвърти зает в Пловдив – на държавна или общинска служба
Ето още една цифра за илюстрация – 22.7% от работещото население на община Пловдив е заето в публичния сектор, става ясно от публикация на Института за пазарна икономика в поредицата „265 истории за икономика“. Данните са за 2018 година, така че не са съвсем точни към настоящия момент, но все пак дават картината.
Заплатите за всяка позиция на държавна работа са разписани като минимална и максимална, е видно от Доклада за състоянието на администрацията през 2019 г. Така например младши експерт в министерство може да разчита на заплата между 590 лева (справката е от средата на миналата година, затова възнаграждението е по-малко от сегашната минималната работна заплата) и 1853 лева. Главен експерт започва на не по-малко от 693 лева и може да стигне до 3000 лева. Директор на дирекция в министерство пък взима между 2184 и 4000 лева.
Армия от 97 102 души на щат в изпълнителната власт
По данни на НСИ наетите лица по трудово или служебно правоотношение през месец март 2020 г. само в администрацията на изпълнителната власт са 97 102. В това число не влизат наетите в МВР и в Българска армия. И въпреки всичките заявки, които управляващите дават, че ще реформират сектора, големи успехи все още не са постигнати. Опитът показва, че някаква административна реформа се прави единствено след избори, когато се назначават на върховите позиции „наши хора“.
Основната заплата никога не е била водещ мотив да се наредиш на държавна служба. Кучето е заровено в детайлите. Държавният служител има фиксиран отпуск и фиксирано работно време. Трудовото законодателство дава доста по-добра защита за чиновника, отколкото за заетите в частния сектор. При участия в проекти или комисии държавният служител взима допълнително пари. Осигурява се на пълното възнаграждение, като осигуровките се дължат от бюджета. В структури като НАП няколко пъти годишно се начисляват и т.нар. допълнително материално стимулиране на база на постигнати резултати. Отделно от това чиновниците имат и непарични материални стимули като работно облекло. С една дума – влезеш ли в системата веднъж, можеш да излезеш чак когато се пенсионираш.
Цифрите в Пловдив: 166 лева по-малко за бачкаторите
1255 лева е средната заплата в обществения сектор за Пловдивска област. Далеч по-скромно е средното възнаграждение в частния бизнес ​- 1089 лева, или със 166 лева по-малко. Това сочи последният анализ на Териториалното статистическо бюро Юг за първото тримесечие на годината. За една година чиновниците са получили увеличение с 11.5% на трудовите си доходи, докато бачкаторите ​- наполовина по-малко – 6.9%, и ножицата се е отворила още повече. Това е лесно обяснимо – докато държавата раздава нови заплати на администрацията си от нашите данъци, то в частния бизнес нещата са доста по-различни. Предприемачите се ръководят, освен от собствената си печалба, и от производителността на труда и полезността на всеки един служител. Тук бонусите и социалните придобивки не се дават на калпак.
Хубаво е да се знае, че една нетна заплата от 1000 лева например коства на работодателя 1190.20 лева./Вестник Марица

Още по темата