Сърбия ваксинира хиляди хора от съседни страни

Сърбия ваксинира хиляди хора от съседни страни


През уикенда Сърбия ваксинира срещу КОВИД-19 хиляди граждани на съседните Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора и Хърватия, съобщава ДПА.

В Белград в събота са били поставени 9600 ваксинни дози на чужденци от региона, съобщи за сръбската кабелна телевизия Вести председателят на Белградския градски съвет Никола Никодиевич. Още 8500 ваксинации са предвидени за днешния ден.

Граждани на съседни държави се ваксинират и в градовете Нови Сад и Ниш, според публикации в медиите.

Босненски медии съобщиха за големи опашки на граничните пунктове между Босна и Сърбия в събота сутринта.

Много граждани на Босна и на Северна Македония изразиха своята благодарност към Сърбия в социалните мрежи. В тези две балкански страни процесът на ваксинация срещу новия коронавирус е едва в началото си.

Сръбското правителство представи ваксинационната кампания като планирана мярка за бизнесмени от региона с цел активизиране на регионалните търговски връзки. Сръбската търговска камара сключи споразумения с партньорски организации за тази цел.

Това обаче се опровергава от информации в социалните медии, отбелязва ДПА. Според тези съобщения е достатъчно само да се представи босненски паспорт във ваксинационен център, за да бъде извършена имунизация без предварително записване.

Никодиевич призна, че много бизнесмени са взели със себе си свои роднини и в крайна сметка на никой не е била отказана ваксинация.

Самата Сърбия се справя доста добре с процеса на имунизация срещу КОВИД-19: до неделя 20 процента от населението е получило минимум една доза, а 13 процента са ваксинирани и с двете дози, отбелязва ДПА.

Сърбия, чието население е близо 7 милиона души, използва масово руски и китайски ваксини срещу КОВИД-19, в допълнение към западните, посочва агенцията.

Още по темата