Новият здравен министър сформира екипа си

Новият здравен министър сформира екипа си


Вече е сформиран екипът на новия здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Инфекционистът д-р Тома Томов от УМБАЛ „Александровска“ е един от новите заместници в кабинета на служебния министър. Назначението му в служебния кабинет стана ясно днес от указа на президента Румен Радев.

Д-р Томов е на 37 години, специалист по инфекциозни болести, началник на Инфекциозно отделение за лечение на пациенти с COVID-19 и главен секретар в УМБАЛ „Александровска“.

От 2020 г. е част от листата „Лекарите, на които вярваме!“ на в. „24 часа“ и един от 185-те млади българи до 40-годишна възраст, номинирани в проекта „40 до 40“ на Дарик радио, чиито дела и идеи надграждат средата на живот у нас.

„Екипът на УМБАЛ „Александровска“ му желае здраве, ползотворна работа и успешно преодоляване на предизвикателствата, пред които е изправена здравната система в България“, пишат колегите му от лечебното заведение.

Друг заместник на Кацаров е д-р Димитър Петров, специалист по Вътрешни болести, бивш директор и подуправител на НЗОК, народен представител в 38-то Народно събрание.

Третият зам.-министър е д-р Александър Златанов, бивш депутат от 38-то Народно събрание. Бил е член на Комисията по околната среда и водите. Бивш директор на РЗИ в София-област, а след това на РЗИ-Перник. Директор и на ЦСМП-София по времето на д-р Таня Андреева.

Пресаташе на министъра ще е журналистката Диляна Панайотова.

В първия си работен ден министър Кацаров прие представители на сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ), „Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България“ и граждани, участници в протеста „ Корупцията дере и вашите кожи“. Тяхното искане е за предприемане на бързи действия за затваряне на единствената функционираща в момента ферма за отглеждане на норки за ценна кожа.

Според Кацаров проблемът е в прерогативите на Министерство на земеделието, храните и горите. Затова Министерство на здравеопазването ще поиска становището на експертите от МЗХГ.

Още по темата