Цветанов: Борисов живее във виртуален свят и чува само това, което иска

Цветанов: Борисов живее във виртуален свят и чува само това, което иска

Трябва да има проект, който да стои твърдо в център-дясно. Трябва да има проект, който да защитава евро-атлантическите ценности. В новия ми проект ще бъдат включени всички етнически групи, защото етническото разделение е пагубно за страната. Новата ми партия няма да бъде лидерска. В момента институциите в България са парализирани, а правителството брани властта си на всяка цена. В момента странат ни е в международна изолация. Това трябва да се спре. Това са причините да създавам нова партия. Как си представяте да крада електорат от ГЕРБ? Всичко е въпрос на личен избор.
Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който разкри защо създава партия „Републиканци за България“. Той коментира и напрегнатата политическа ситуация в страната и продължаващите протести.
„В последните 10 месеца в ГЕРБ направиха много грешки. Превърнаха се в най-мразената партия. В протестите бяха вкарани провокатори от хора, които искат статуквото да се запази. Не казвам, че това са само управляващите. Има и криминални структури, които са заинтересовани от запазването на статуквото.
Полицията не действа правилно на 2 септември. Има си начини да се изведат провокаторите индивидуално. Бяха задържани невини хора и пострадаха полицаи, защото изпълняваха заповедите на професионалисти. Целта на всичко това бе да се раздели обществото на две. Липсата на прозрачност в управлението, хареченото на пари и разплащането на този масраф в момента от управляващите показва, че някой иска да усвои тези средства. В държавата всеки остава с усещането, че може да бъде репресиран от държавната машина и бизнеса му може да бъде отнет. От това страдат държавата и обществото ни“, обяви Цветанов.
„В първия мандат на ГЕРБ работихме в условията на тежка финансова криза. Ние супяхме да върнем доверието в България. В момента ситуацията е абсолютно същата, както при последните месеци управление на тройната коалиция – харчат се пари непрозрачно. В момента ГЕРБ търпи най-големия си срив – и електорален, и политически. От това страдат най-много честните членове на партията“, разкри Цветанов
„Апартамент гейт“ ме дискредитира преди година и половина. Това направиха хората, които в момента са в най-близкото обкръжение на премиера. Аз постъпих много честно и напуснах сам ГЕРБ. Оттеглих се, за да могат да бъдат извършени проверки. Кажете ми друг политик, който е постъпил така? Имах ясното усещане, че няма да мога да работя повече в ГЕРБ при тези условия. За мен позицията и поста никога не са били даденост, а отговорност и работа. Аз знам, че г-н Харизанов и г-н Дончев са заявявали, че могат да поемат моите функции. И това в условията на европейските избори. Аз тогава казах на Бойко Борисов, че той живее във виртуален свят и чува само това, което иска. Когато напусках, аз му предложих два варианта. Той ми предложи трети и аз се оттеглих. Няма никакво реваншистко поведение от мен“, категоричен бе той.
„Не знам дали има други хора на ДПС в ГЕРБ, освен тези, които назова Борисов – Владислав Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов. Борисов ги назова. Протестиращите искат оставките на Борисов и Гешев, но най-вероятна изглежда оставката на Борисов, защото тя минава през избори. Оставката на Гешев може да бъде поискана от ВСС. Аз съм солидарен с исканията на протестиращите. 60% от гражданите ги подкрепят и това показва, че хората искат промяна“, завърши Цветан Цветанов./Новините БГ

Още по темата