САЩ и Полша подписаха договор за военно сътрудничество

САЩ и Полша подписаха договор за военно сътрудничество


Държавния секретар на САЩ Майк Помпео подписа споразумение за сътрудничество в сферата на отбраната между САЩ и Полша, което ще създаде възможност за преместване на американски войски от Германия в Полша, предаде Асошиейтед прес.

На церемония във Варшава Помпео и полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак подписаха споразумение за подобряване на сътрудничеството в сферата на отбраната, което създава правната рамка за разполагането на повече американски войски.

То допълва вече подписаното споразумение за статута на американските сили и позволява подобряване и модернизиране на вече съществуващи обекти, като дава на американските сили достъп до допълнителни полски военни бази. Освен това с него се създава формула за споделянето на логистичната и инфраструктурната цена на американското присъствие в страната.

В момента в Полша са разположени около 4500 американски военни, но се очаква броят им да нарасне с около хиляда по силата на двустранно решение, обявено миналата година. Миналият месец Пентагонът обяви, че ще изтегли от Германия около 12 000 военнослужещи, от които около 5600 ще бъдат разположени в други европейски страни, включително в Полша, припомня АП.

Полша е на път да се превърне в критичен компонент на американското военно присъствие в Европа след днешното подписване на споразумение със САЩ за разполагането на полска територия на още хиляда американски войници, предаде ДПА.

„Това ще подсили гаранциите, че войниците ни ще са рамо до рамо срещу всякакъв вид опасности, независимо дали става дума за заплаха за Полша или за САЩ“, заяви полският президент Анджей Дуда след церемонията по подписване на споразумението.

Още по темата