Най-накрая има търговска сделка за Брексит

Най-накрая има търговска сделка за Брексит


Европейският съюз и Великобритания постигнаха споразумение за търговските си отношения само седмица преди Обединеното кралство да напусне единния пазар, съобщава „Ройтерс“.

Агенцията се позовава на източник от „Даунинг Стрийт“, според когото вече има яснота по отношение на паричните трансакции, границите, търговията и риболова.

„Сделката е сключена“, казва източникът: „Върнахме контрола върху парите си, границите, законите, търговията и риболовните си води.“

„Сделката е фантастична новина за семействата и бизнеса във всяка част на Великобритания. Подписахме първото споразумение за свободна търговия, основаващо се на нулеви мита или квоти, което някога е било постигано с ЕС.“

„Постигнахме тази сделка за цялото Обединено кралство за рекордно кратко време и при изключително предизвикателни условия, което защитава целостта на нашия вътрешен пазар и мястото на Северна Ирландия в него“, посочват от  „Даунинг Стрийт“.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари. Оттогава до 31 декември действа преходен период, след като Великобритания ще е „трета страна“ за съюза. 

Търговията на стойност 668 милиарда лири (909 милиарда долара) през 2019 г. е покрита от сделката.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че суверенитетът на страната е защитен, заедно с всичко, обещано преди референдума, с който Обединеното кралство напусна ЕС. Той изтъкна, че за пръв път от 1973 г. Великобритания ще е „независима крайбрежна държава с пълен контрол върху водите си“.

„Най-накрая достигнахме до споразумение след дългия и криволичещ път. Това е добра сделка, справедлива, балансирана и отговорна и към двете страни“, каза на пресконференция след преговорите председателят на Еврокомисията – Урсула Гертруд фон дер Лайен. 

Фон дер Лайен и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред. Постигането на споразумение бе отговорното решение и за двете страни, заяви председателят на ЕК. Тя определи преговорите като много трудни.

Барние отбеляза, че в четирите години на преговорите ЕС е останал единен. Той изрази съжаление, че Великобритания се отказва от обмена на студенти и налага ограничения на движението на гражданите на ЕС.

Споразумението няма да бъде ратифицирано от Европейския парламент. То ще бъде постепенно одобрявано от 27-те страни членки. От британска страна правителството ще отнесе въпроса към парламента. 

 

Още по темата