Затварят баровете в Париж за две седмици заради коронавируса

Затварят баровете в Париж за две седмици заради коронавируса


Баровете в Париж и предградията му ще бъдат затворени от утре до 19 октомври заради увеличаването на случаите на заразени с коронавируса, съобщи началникът на полицията във френската столица Дидие Лалмо, цитиран от ДПА.

„Епидемията се разраства прекалено бързо, трябва да я спрем сега преди здравната ни система да бъде изправена на предела на възможностите си“, каза днес полицейският началник.

Ресторантите ще могат да останат отворени при условие на засилени санитарни мерки, но студентските и семейните тържества в обществени заведения ще бъдат забранени.

Директорът на районната здравна служба Орелиан Русо казва, че болниците в столицата изпитват недостиг на персонал, 36 процента от леглата в интензивните отделения в момента са запълнени от пациенти с КОВИД-19, а редица болници са принудени да отложат някои неспешни операции.

В Париж ще продължи да действа забрана за провеждането на събития с участието на повече от 1000 души. Освен това се въвежда ново правило, според което на улиците и площадите не могат да се събират заедно повече от 10 души. Ще бъдат затворени спортните клубове и фитнес залите, басейните ще работят само за ученици. Ще останат отворени стадионите и игрищата под открито небе, но за стадионите освен ограничението от 1000 зрители се въвежда и забрана за запълване на повече от 50 процента от капацитета им.

Във френските градове с цел да се избегне вечерното събиране на граждани след 22.00 ч. е забранена продажбата на алкохол, а също пускането на силна музика. Забраняват се сватбените банкети. Затварят се игралните зали и се забранява организирането на панаири и изложби, отбелязва ТАСС.

Още по темата