Йордан Цонев: Предсрочни избори не са възможни и не са полезни

Йордан Цонев: Предсрочни избори не са възможни и не са полезни

Депутатът от Движението за права и свободи (ДПС) Йордан Цонев коментира в предаването „Здравей, България“ по NOVA, че предсрочни избори не са възможни и не биха били полезни.
„Ние от ДПС сме изразили нашето негативно отношение към тази коалиция, но в интерес на гражданите и на страната е след тази криза е правителството да завърши мандата си и след това да се проведат редовни избори“, посочи Цонев.
Повод за участието на Йордан Цонев в сутрешния блок на телевизията обаче е отправената от самия него заявка да коментира думи на вицепремиера Томислав Дончев, който гостува по-рано днес, като бе категоричен, че „няма как ДПС и ГЕРБ да управляват заедно.“
Попитан дали е възможно да се обединят ГЕРБ и ДПС за управление с обща програма, която да се изпълнява за ускореното развитие на страната, Томислав Дончев заяви, че това не е добра технология – всички да се прегърнат и да управляват. Така нямало опозиция и демокрацията няма да работи, понеже няма кой да намира грешките, заяви вицепремиерът.
„Останах с впечатление, че вицепремиерът разбра анонса на ДПС като „да плеснем с ръце и да се прегърнем. Искам да успокоя всички участници на политическата сцена, че ние не предлагаме това“, отговори Йордан Цонев.
Той припомни, че идеята за ускорено развитие на страната чрез обща програма е предложение на ДПС отпреди 2-3 години и не е обсъждано с другите политически сили.
„Управлението от типа, което е досега – аритметични мнозинства, събират се 121, разнородни коалиции – такъв тип коалиции не могат да решат основни проблеми. Затова нашето предложение е програмата за догонващо средните доходи в Европа, не ускорено от 3%, а от 6%“, каза той.
По думите му втори приоритет може да е образованието, трети – зелената икономика, а четвърти – високите технологии.
„Развивали сме в парламента тази наша теза за програмно, догонващо развитие. ДПС не предлага да плеснем с ръце и да се прегърнем, нито всички да бъдем в управлението. Нашето предложение е да има една програма с ускорено икономическо развитие с два или три приоритета“, каза народният представител.
Цонев даде пример с 90-те години, когато всички политически сили „прегърнали приоритетите“, независимо кой управлявал – членство в НАТО и в ЕС. Дори и БСП ги „прегърнали“ тогава, припомни той.
„Който и да управляваше, той дърпаше страната по тези приоритети“, аргументира се Цонев.
„В момента се изпълнява програма за демографския проблем, която спокойно можем да я поставим в графата „ала-бала“, посочи Цонев. По думите му тя трябва да е много конкретна, не само с финансови параметри, а и с образователни./Вести БГ

Още по темата