Василий Леонтиев печели Нобел за развитието на метода „разходи – готова продукция“

Василий Леонтиев печели Нобел за развитието на метода „разходи – готова продукция“


На днешния ден можем да си спомним за Василий Леонтиев (на руски: Василий Васильевич Леонтьев), спечелил Нобеловата награда за икономика през 1973 година.

Той е роден през 1905 г. в Санкт Петербург, столица на Руската империя в продължение на повече от два века (1713-1728, 1732-1918 г.). Баща му – петербургски професор по икономика, също се казва Василий.

Василий Леонтиев е един от най-бележитите американски икономисти (от руски произход). Леонтиев печели Нобелова награда за икономика през 1973 г. за развитието на метода „разходи – готова продукция“ и приложението му в изследванията на важни икономически проблеми.

Леонтиев завършва Санктпетербургския държавен университет (на 19 години). Либералната обстановка в първата половина на 20-те години на миналия век в Съветска Русия му дава възможност през 1925 г. да замине в чужбина, за да завърши образованието си.

След това Леонтиев учи в Хумболтовия университет в Берлин (най-старото висше училище в града). В германската столица той става доктор на икономическите науки, после известно време работи в Института за световно стопанство в Кил, а около година е и икономически съветник в Китай.

По това време Леонтиев вече е автор на няколко статии, които определят и научните му интереси: той търси способи да обедини икономическата теория с математиката и статистиката. А следвайки тази посока младият учен постепенно се превръща в един от основателите на иконометриката – направление в икономическата наука, което акцентира върху измерването на стопанските величини и количествения анализ.

През 1931 г. Леонтиев заминава за САЩ и след няколко години става американски гражданин.

Там той преподава икономика в Нюйоркския университет (където основава Института за икономически анализи) и в Харвард (от 1932 г.).

Според авторитетната международна Енциклопедия на обществените науки приносът на Леонтиев в икономическата наука е сравним с този на Адам Смит и Джон Мейнард Кейнс.

Василий Леонтиев умира на 5 февруари 1999 г. в Ню Йорк.

 

Негови студенти са били – 

-Пол Антъни Самюелсън (Paul Anthony Samuelson) – първият американски икономист, удостоен с Нобелова награда за икономика (2970 г.). Често е наричан „Баща на модерната икономика“, а „Ню Йорк Таймс“ използват определението „първият университетски икономист на ХХ век“.

Пол Самюелсън е автор на най-продаваното ръководство по икономика за всички времена – Economics: An Introductory Analysis (първа публикация 1948 г.), преведена на над 40 езика. 

-Робърт Солоу (Robert Solow) е американски икономист, удостоен с Нобеловата награда за икономика през 1987 г. за приноса му към теорията на икономическия растеж.

Още по темата