Израелският президент възложи на Яир Лапид да състави новото

Израелският президент възложи на Яир Лапид да състави новото


Президентът Ривлин използва  деня, за да проведе консултации с всички 13 парламентарно представени партии в Кнесета.

Израелският президент Реувен Ривлин е избрал опозиционния лидер Яир Лапид да състави новото правителство на страната, съобщават световните агенции. Коментарите са, че това може да сложи край на дългото 12-годишно управление на Бенямин Нетаняху.

Това се случва  след като днес Нетаняху изпусна крайния срок да състави управляваща коалиция.
Президентът Ривлин използва  деня, за да проведе консултации с всички 13 парламентарно представени партии в Кнесета за обсъждане на възможностите за съставяне на правителство на Израел.

Според държавния глава, Яир Лапид има най-големи шансове да състави коалиция, която да излъчи следващото правителство на страната.

Държавно устройство

Характерно за израелската система е, че страната няма писана конституция, като тази функция се изпълнява от 14 отделни закона, известни като Основни закони на Израел. Парламентът (Кнесет) има 120 депутати, избирани за четири години. Законодателният орган заседава в Йерусалим.

Държавният глава на Израел се избира от Кнесета за срок от 7 години. Президентът има задачата да посочи министър-председателя на страната.

Държавата Израел 

е разположена в югоизточната част на Средиземно море. Въпреки че географски се намира изцяло в Азия, поради проблемите, които има със съседите си, често политически е приемана и като част от Европа. Страната членува в различни европейски структури, включително и при всички спортни прояви тя участва в квалификации или турнири като европейска държава.

Израел е демократична парламентарна република. Тя е единствената еврейска държава в света.

В Израел живеят главно евреи. Най-многобройните малцинства в страната са израелските араби – мюсюлмани, християни и друзи. В Израел има и много източноправославни неараби, предимно имигранти от бившия Съветски съюз.

Там живеят и около 50 хил. български евреи.

 

Още по темата