Борисов обяви първата цел за следващото си управление

Борисов обяви първата цел за следващото си управление

„Благодаря на министрите за направеното през изминалия мандат. Всички колеги работят до последния момент. През последните 4 години бяха реализирани много успешни политики във всички сфери”, заяви в края на днешното правителствено заседание премиерът в оставка Бойко Борисов.
„В здравеопазването бяха положени много усилия за борба с коронавируса. Имаме вече достатъчно налични ваксини и вярвам, че много скоро пандемията ще бъде преодоляна. Въпреки кризата не спряхме нито един от големите инфраструктурни обекти в страната”, отчете Борисов.
Борисов: Що е това нахалство – да си приемат закони, а да не правят правителство
„В образованието, не мисля, че някой в историята е направил повече от нас. И това е добър план, който години наред след това ще дава резултати. Ще повишава квалификацията на работната сила. Няма да говорим вече за евтина работна ръка, а за квалифицирана работна ръка”, заяви Борисов.
„Милиарди левове отпуснахме в социалната сфера. Повишихме пенсиите и 10 месеца подред предоставяхме в кризата по 50 лева на възрастните хора. Увеличихме двойно заплатите на учителите, много се направи за възнагражденията на военните и за обновяването на въоръжените сили”, посочи Борисов.
Премиерът в оставка отново подчерта липсата на дебат по плана за възстановяване с европейски средства, предложен от правителството на ГЕРБ и обвини останалите политически сили във „върл популизъм”.
„Трябва да си поставим за цел, при следващото управление една година, година и половина максимум срок, да няма гишета в България. Нещото, което най-вбесява българина са тези гишета. Това ще го заложим в нашата програма като първа точка, защото всички останали неща вървят и аз мисля, че е ясно. Все пак трябва да надграждаме”, каза Борисов.
Иначе на заседанието на кабинета днес бяха одобрени допълнителни 240 млн. лв. за общо пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата заради пандемията. В рамките на заседанието на Министерския съвет премиерът в оставка Бойко Борисов изтъкна, че средствата за изпълнението на мерките са подсигурени, така че всякакви оправдания за липса на финансиране са неоснователни.
Със 117 млн. лв. ще бъде удължена мярката 60/40 до края на юни. До момента по нея са изплатени 1,158 млрд. лв. и са запазени над 300 000 работни места, посочват от МС.
Други четири мерки се подсигуряват с общо 120 млн. лв. До края на юни се осигурява мярката „Запази ме” за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75 на сто от осигурителния доход. Отпуснатите средства са в размер на 25 млн. лв. По тази мярка вече са преведени 62,5 млн. лв. за компенсации на 51 653 работници.
Общо 50 млн. лв. се насочват към мярката „Заетост за теб”, с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места.
Програмата за осигуряване на детегледачи „Родители в заетост” продължава да работи с осигурените нови 23 млн. лв. Интересът към програмата е голям. Документи по нея ще може да се подават до края на май. От началото ѝ са изплатени 73,9 млн. лв., като 6 888 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.
22 млн. лв. са предназначени за мярката за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори хотелиерство и ресторантьорство, туризъм и транспорт. По тази мярка, която се удължава до края на май, са запазени 33 000 работни места, а преведените на фирмите средства са 48,2 млн. лв. Получили са ги 2936 работодатели и самоосигуряващи се./Вести.БГ

Още по темата