Путин каза, че Русия ще използва ядрено оръжие дори при неядрена агресия срещу нея

Путин каза, че Русия ще използва ядрено оръжие дори при неядрена агресия срещу нея

Русия ще бъде готова да използва ядрено оръжие, ако се почувства застрашена

Руският президент Владимир Путин заяви, че въоръжените сили на Руската федерация могат да използват ядрено оръжие дори в случай на неядрена атака срещу страната, предадоха руските медии.

Русия ще бъде готова да използва ядрено оръжие, ако такова или друго оръжие за масово поразяване бъде използвано срещу нея или нейните съюзници, а също в случай на неядрена агресия срещу Руската федерация, която би заплашвала съществуването на държавата и възможността за нанасяне на ответен ядрен удар. Това се казва в подписан от Путин указ за основите на държавната политика в областта на ядреното възпиране.

Като условия за възможно използване на ядрено оръжие от Русия в документа се посочва постъпването на достоверна информация за старт на балистични ракети, атакуващи територията на Русия или нейните съюзници, а също така използването от противника срещу територията на страната и нейните съюзници на ядрено или друго оръжие за масово поразяване.

В документа се казва още, че при необходимост президентът може да информира военно-политическото ръководство на други страни и международни организации за готовността да се използва ядрено оръжие, за прието решение за използване, а също за факта за използване на ядрено оръжие. Сред основните военни опасности, които могат да прераснат във военни заплахи за Руската федерация, и за неутрализирането на които е необходимо ядрено сдържане, в документа се посочва и „създаването и разполагането в космоса на средства за противоракетна отбрана и на ударни системи“.

Източник: Fakti.bg

Още по темата