Президентът връчи мандат за кабинет на ГЕРБ, Митов обяви от кого ще търси подкрепа

Президентът връчи мандат за кабинет на ГЕРБ, Митов обяви от кого ще търси подкрепа

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов, кандидатът за премиер, излъчен от най-голямата парламентарна група в 45-ото Народно събрание, ГЕРБ-СДС. Митов прие.
По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви състава на проектокабинета с премиер Даниел Митов.
Според Конституцията сега ГЕРБ-СДС имат седемдневен срок, в който да се опитат да съберат необходимата парламентарна подкрепа за предложения от тях проектокабинет.
Ако не успеят, президентът ще връчи проучвателен мандат за правителство на втората парламентарна сила „Има такъв народ“. След консултациите при президента вчера, от „Има такъв народ“ заявиха, че няма да влязат в коалиция с партии от статуквото.
„Очаквам в 7-дневен срок да представите състав на Министерски съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж. Правителство, което да ръководи страната ефективно и да я изведе от днешната криза“, заяви президентът Румен Радев при връчването на мандата на Митов.
От ГЕРБ-СДС ще търсят подкрепа за своя проектокабинет първо от парламентарните групи, от партиите, които стоят идеологически най-близо до тях, каза номинираният за премиер от ГЕРБ – СДС Даниел Митов. Той допълни, че първо ще поканят официално за консултации „Демократична България“, но допълни, че от тях зависи дали ще се отзоват. Ще поканят на разговори и „Има такъв народ“.
Надявам се, че в българския политически живот и парламент може да се възстанови нормалното държавническо говорене и сериозния подход към нещата, каза Митов. Кампанията отмина, в момента сме в период, в който трябва да се работи , държавата има нужда от стабилен кабинет и то бързо, каза още той.
Даниел Митов изтъкна, че предложеният състав на кабинет е амалгама между приемственост и опит, и обновление. Хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, които са готови от първия ден от встъпването в длъжност, ако бъде приет този състав на кабинета, да работят така, че да можем да се справим както с пандемичната криза, така и да предложим мерки за икономическо възстановяване след нея, каза Митов./Vesti.bg

Още по темата