ЕК и Португалия очакват начало на преговорите със Скопие и

ЕК и Португалия очакват начало на преговорите със Скопие и


Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и представителят на португалското председателство на Съвета на ЕС Ана Закариаш са изразили своята надежда, че преговорите за разширяване с Република Северна Македония и с Албания ще започнат до юли, съобщава БТА.
Председателството обсъжда въпроса с властите в София и в Скопие с подкрепата на ЕК, отбелязва Ана Закариаш. „В България току-що имаше избори, ще продължим разговорите, за да видим дали можем да постигнем това, което очакваме по време на председателството – начало на преговорите с двете държави“, добавя тя. Съветът на ЕС ще обсъжда този въпрос отново през юни.
Европейската комисия очаква преговорните рамки за Скопие и Тирана да бъдат одобрени. Според ЕК Скопие изпълнява всички необходими изисквания за начало на преговорите.
Българският постоянен представител в ЕС посланик Димитър Цанчев е заявил пред участниците в онлайн заседанието на Съвета по общи въпроси, че според нашата страна Скопие не изпълнява договора за добросъседство. „Подкрепяме политиката на разширяване на ЕС при стриктно спазване на всички критерии“, е добавил той. По неговите думи България остава готова за диалог, съобщава БТА.

 

Още по темата