Назначилите екоминистъра имат за цел да усвоят едни пари, смята Борислав Сандов

Назначилите екоминистъра имат за цел да усвоят едни пари, смята Борислав Сандов


„Мента, глог и валериан няма нужда да вземаме, ние изразяваме нашето недоволство от действията срещу природата и срещу закона с протести, такива вече имаше, това е една от причините в момента да ни се обръща такова внимание, тъй като няколко хиляди човека протестираха миналата седмица”. Това каза пред БНР екоактивистът Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“, във връзка с острия спор, в който влязоха тази сутрин на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда Емил Димитров по темата за строителството в природен парк „Рила“, под Седемте рилски езера. Според него Борисов се опитва да тушира напрежението и да прехвърли отговорността след поредния скандал.

По думите на Сандов случаят в Рила е „грозен пример за това как трябва да бъдат управлявани защитените територии“. Той посочи, че на 7-и юли ще има нов протест по екологични теми, които по думите му напоследък стават много остри.

„Колкото до министъра на екологията, не знам как да коментирам, от една страна изглежда, че като в театър живеем, а този министър (Емил Димитров – бел.ред.) е с нежелание, като че ли прави някаква саможертва да е министър. Сякаш само той притежава компетенциите и експертизата, а той не е професионалист в тази сфера, няма никаква експертиза, прави всичко с нежелание. Сам се поставя в позицията между чука и наковалнята“, изтъкна Сандов.

Според екоактивиста министърът на околната среда продължава политиката от последните 10 години в МОСВ – да бъдат гонени и приемани като враг експертните и научните общности, които работят в тази сфера. „Министър Димитров не желае да провежда нормален диалог с научната и експертната общност, когато предприема определени действия и политики в тази посока. Това се случва, защото политическата линия и хората, които са назначили този човек, нямат за цел да се работи в това министерство по посока наука и експертиза. Има се за цел да се усвояват едни пари“, подчерта той.

Още по темата