„Алфа рисърч“: Шест партии влизат в парламента, ГЕРБ води на БСП с 2%

„Алфа рисърч“: Шест партии влизат в парламента, ГЕРБ води на БСП с 2%

В политиката нещата трябва да се правят навреме и обмислено. Днешните консултации щяха да имат различен ефект, ако се бяха провели преди президентът да беше обявил предпочитаната от него дата за избори… Винаги над консултациите ще тегне сянка на съмнение – или има опит за подпечатване на предварително взето решение, или да се легитимира отмяна на вече обявената дата. Това каза пред БНР Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.
По думите ѝ има висока степен на вероятност изборите да се проведат през април: „Между 15 и 21 декември направихме проучване и регистрирахме 10% спад в желанието на хората да гласуват в сравнение с допитване, което правихме през септември. В тази седмица на декември имаше изостряне на епидемиологичната обстановка, неяснота как ще се развие кризата. Колкото по-големи са страховете на хората, толкова повече се снижава готовността за участие в изборите… Рискът от ниска избирателна активност не трябва да се пренебрегва… Изследването сочи още, че ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли шест партии. Преднината на ГЕРБ пред БСП е едва 2%. На трето място е партията на Слави Трифонов“.
Димитрова допълни: „Начинът, по който ще бъде определена датата на изборите, ще окаже влияние върху начина, по който ще се гласува… Ако при едни избори на първи план е стремежът да се привлече максимален брой избиратели, то на втори план ще бъде умението да се убеди избирателят какви са червените линии – в какви коалиции една политически сила може или не може да влезе… Не изключвам вариант за нестабилна управленска коалиция“./ Новини БГ

Още по темата