Отлепваме от дъното, мерките срещу COVID-19 дават резултат

Отлепваме от дъното, мерките срещу COVID-19 дават резултат

Има ръст на лекарите, желаещи да се ваксинират. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.
„Отчитаме изключително добра тенденция от противоепидемичните мерки, което се отразява на заетостта на леглата, която намалява”, заяви проф. Ангелов.
„От днес започваме да даваме по-подробна информация за COVID-19. Една от главните ни цели е българските граждани да са най-информирани е ЕС. Неслучайно се създаде особен тип доверие между българските граждани и здравните власти и нашите колеги. Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране. Искам да благодаря на всички за правдивата информация, която разпространявате“, каза здравният министър.

„Отчитаме добра тенденция от мерките. Заетостта на леглата е 32%, а на интензивните легла 44%“, каза още той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че България вече е на 9-то място по смъртност от Covid-19 в ЕС и на 27 място по заболеваемост. Той посочи, че най-ниската заболеваемост към днешна дата се наблюдава в Разград, Търговище, Кърджали, а най-висока – във Враца, Варна, Плевен, Русе и Кюстендил. Тенденцията, на база 14-дневна заболеваемост, е оптимистична, важното е тя да се запази.

“Искам да благодаря на всички граждани, че достигнахме тези резултати. През ноември бяхме сред първите места по смъртност, сега сме на 27-мо място. Смъртността е 13,7% на 100 хил. от населението, което значи, че сме на девето място в ЕС. Ако видите картата на Европа в момента има 2 зони в светли цветове – Скандинавието и Балканите, най-вече заради България и Гърция”, каза още той.
„Чудесни новини, но трябва да наблюдаваме и негативните тенденции. Те са най-вече във Великобритания и Чехия. Вероятно е заради т.нар. нов щам. По никакъв начин не тряба да се отслабва бдителността – да се носят маски, да се спазва дистанция, да се спазва дезинфекция, да се избягват масовите събирания“, каза шефът на ВМА Венцислав Мутафчийски.
„Само заедно ще излезем победители в тази битка. Колкото по-близо стоим един до друг и си помагаме, толкова по-скоро пандемията ще остане един лош спомен. Всичко, което се случва в страната се дължи на въведените мерки. Дължим добрите резултати на гражданите, които се вслушваха в съветите“, каза още министър Ангелов.
„Различни политици се опитват да прокарат мисъл, че няма достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Българската държава е осигурила достатъчно ваксини за всички. Въпросът с ваксините не трябва да се политизира, каза още той.
„Следващата седмица това, което ще бъде факт, ще стане със заповед още утре – възстановяване на част от практическото обучение в училище в системата на средното образование и висшите училища само на тези практики, които не могат да се проведат в електронна среда. С министър Вълчев ще изготвим списък, ще го подпиша след консултации. Ще бъде възстановен плановия прием и плановата оперативна дейност. Ще се изисква антигенен тест при постъпване, той е безплатен“, каза още министър Ангелов./ Вестник Марица

Още по темата