Атанас Бобоков: Аз съм индустриалец, не олигарх

Атанас Бобоков: Аз съм индустриалец, не олигарх


Бизнесменът Атанас Бобоков се яви в Апелативния спецсъд, където се гледа мярката му за неотклонение. Съдът разпореди Бобоков и още трима души да бъдат изведени от ареста до съдебната зала, за да присъстват лично при разглеждането на втора инстанция на мярката им за неотклонение.

Десет души са обвинени за участие в престъпна група за незаконен внос и обработка на отпадъци. Сред тях са бизнесмените братя Бобокови, бившият зам. министър на екологията Красимир Живков, както и Николай Миховски, Габриел Савов, Айгюн Еминов

„Аз съм индустриалец, аз имам заводи, аз имам 1500 човека, които храня“, заяви Атанас Бобоков пред журналисти в сградата на съда. 

На въпрос как си обяснява задържането си, Бобоков каза: „Аз го отдавам на тази борба с олигарсите, което е много странно“. А на репликата дали е олигарх, той отвърна: „Аз съм индустриалец“.

Пред съда Атанас Бобоков обясни, че като чете и гледа телевизия, разбира, че е олигарх. „Ние сме индустриалци, голяма разлика, от небето до земята е разликата“, подчерта той.

„Не познавам хората от така наречената „организирана престъпна група“, шест човека са“, каза бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков, цитиран от БГНЕС. 

„Миховски – не го познавам, лицето Айгюн Еминов – за първи път го виждам тук в ареста, не го познавам, нямам нищо общо. Бизнесменът Пламен Бобоков – да с него бях преди 4-5 години в правителствена делегация, ръководена ота Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие. Там бяхме на заседание на междуведомствена икономическа комисия между България и Узбекистан. Там съм го виждал, не съм разговарял, нямам му телефонния номер. Единствено съм комуникирал с директора на РИОСВ-Плевен“, поясни Красимир Живков. 

Както „Банкеръ“ писа, на 3 юни Атанас Бобоков се оттегля от поста си изпълнителен директор на „Монбат“ АД. Това става ясно от негово уведомление, изпратено до Българската фондова борса.  В документа е записано единствено, че Бобоков се оттегля от позицията „с оглед запазване на стабилността и компанията и граденото с години доверие на инвеститорите“.

Основният бизнес на братя Бобокови в концентриран във фирмите „Монбат“ и „Приста ойл“. Дружествата от икономическата група на Монбат АД са реализирали през април 2020 г. консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 19 949 хил. лева, което представлява намаление от 25,90% в сравнение с месец април 2019 г. В този период печалбата преди облагане с данъци е в размер на 3 761 хил. лева, което представлява намаление от 54,50%

 

Още по темата