Пулмолог: Това е основното, което пази от коронавируса

Пулмолог: Това е основното, което пази от коронавируса

„Основното нещо, което пази от коронавируса, е клетъчно-медиираният имунитет. Антителата също са важни като индикатор на скорошно преболедуване, но те към 6-7 месец изчезват при повечето хора. Клетъчният имунитет остава, но за момента не можем да кажем по-дълъг срок от срока на съществуване на вируса“, заяви в ефира на „Здравей, България“ пулмологът д-р Александър Симидчиев.
Какво е клетъчно-медииран имунитет
За да придобие организма ни защита срещу определена болест – имунитет, отговарят три основни типа имунни клетки – В-лимфоцити, Т-лимфоцити и антиген-представящи клетки. Придобитият имунитет е два типа хуморален и клетъчно-медииран. Хуморален имунитет придобиваме благодарение на серумни белтъци (антитела), а за клетъчно-медиирания имунитет отговарят Т-лимфоцитите, които принадлежат към белите кръвни телца. Терминът клетъчно-медииран имунитет (CMI) се отнася до защитни механизми, които не се характеризират с образуването на антитела. Хуморалният отговор основно предпазва от извънклетъчни патогени и токсини, а клетъчният имунитет е отговорен за откриването и унищожаването на вътреклетъчни патогени (например клетки, заразени с вируси или бактерии), както и за отхвърляне и разрушаване на туморни клетки.
Относно смъртността от COVID-19 у нас:
„При всички положения ще стигнем до висини, които са над днешните, тъй като смъртността върви отместена във времето, спрямо броя на заразените и броя на хоспитализираните. Така че при всички положения ще имаме ръст, но до колко ще стигне ми е трудно да прогнозирам“, коментира още той.
Антигенни тестове като заместител на PCR тестове
„Степента на съвпадане на резултатите между PCR тестовете и антигенните тестове е над 98 процента. Това значи, че антигенните тестове могат да се използват като добър заместител на PCR тестовете. Те са малко по-малко чувствителни – тоест има хора, които са отрицателни на антигенните тестове, но не и нa PCR, но те са твърде малък процент.
Тези тестове могат да бъдат използвани, за да се генерират данни, които да позволят по-добро управление на пандемията. В момента лично според мен, брoят на официално регистрираните тествани хора с PCR е много по-малък от реално тестваните. Хората си правят повече антигенни тестове, защото са по-евтини и по-достъпни, но не влизат в официалната статистика“, посочи експертът.
„PCR тестовете са златният стандарт, но ние имаме бърз, достъпен и точен тест, който може да позволи да генерираме други данни. Антигенните тестове могат да бъдат използвани и извън лаборатория – ако се организират пунктове – те могат да бъдат извън лаборатория и много бързо да се контролира процесът“, добави Симидчиев.
Относно повторното заразяване:
„Преболедувалите е много малко вероятно да преболедуват отново. Данните са за над 50 млн., които боледуват и само около 29 човека, които са доказано повторени. Но въпреки всичко за мен е по-добре да имаме единни стандарти за всички – ако всички носят маски – всички да носят маски, дори и преболедувалите“, добави още пулмологът./Вести БГ

Още по темата