Борисов обеща на 1000 музиканти помощ от пет минимални

Борисов обеща на 1000 музиканти помощ от пет минимални


Около 1000 музиканти ще получат по 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева. Това стана ясно в събота по време на среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов и изпълнителите Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България. 

Средствата ще бъдат осигурени още през следващата седмица от Министерския съвет. Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби.

„Уважаваме българските творци, ценим труда и талант им и ще им помогнем в тази ситуация“, каза Бойко Борисов. 

Премиерът подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.

Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

Още по темата