Ексклузивно: Вицепрезидентът Илияна Йотова с коментар пред ПБ Новинар за патовата политическа обстановка и задаващите се избори/ВИДЕО/

Ексклузивно: Вицепрезидентът Илияна Йотова с коментар пред ПБ Новинар за патовата политическа обстановка и задаващите се избори/ВИДЕО/

Клисура е едно от най-прекрасните кътчета на България. Клисура е синоним на българщина, невероятна енергия на хора, готови да дадат живота си за българската свобода. Априлската епопея не е само текст от историята, а послание за бъдещето. Преди 145 години борбата беше срещу робството, оковало свободата. От пепелищата на Клисура, Батак, Перущица, Панагюрище и редица български селища възкръсна нашата национална идентичност, назовахме се народ с история и бъдеще. Днес отново битката е за държавност, за силни и работещи в интерес на българския народ институции.“
Това каза в белокаменна Клисура вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на тържествата по повод 145 години Априлска епопея.Съвсем нормално е президентът да връчи мандат на БСП. Това е третата политическа сила . Общо взето президентът нямаше много голям избор, тъй като много пъти Демократична България са заявявали, че не искат с по-малко от 30 народни представители да правят стабилно правителство. Следващата група е още по-малка, говоря за Изправи се! Мутри вън!, коментира пред ПБ Новинар политическата обстановка в страната заместникът на държавния глава.
На въпрос на репортера ни относно съжалението на определени членове на Да България, че не са получили мандата, вицепрезидентът отговори: След дъжд качулка. Така че, съвсем нормално е президентът да се връчи мандата на БСП, ще видим днес те на Националния съвет какво ще решат на своите национални органи. Най-важното е решението да бъде аргументирано с възможността да се създаде много силно, стабилно правителство. Ако това няма никакъв шанс да се получи, по-добре е да се върви на избори.
На въпрос: Очаквате ли да бъде съставен кабинет, макар и краткотраен, Йотова каза: Предстои да видим. Г-жа Нинова като председател на партията ще си направи тези дни своите консултации, за да види колко подкрепа и от къде може да дойде тя, колко от сегашните парламентарни групи биха застанали зад приоритетите на БСП. Те бяха казани публично многократно, така, че предстои да видим следващите дни. Аз не мога да се ангажирам на този етап с никакъв краен резултат.
На въпрос на ПБ Новинар как ще коментира постоянните скандали в парламента, Илияна Йотова отговори: Аз не ги окачествявам като скандали, напротив, от една седмица и малко повече българският парламент работи като парламент. Слава Богу, че народните представители не са вече онези смачкани народни представители и имаме един парламент, който не е обезмислен, че има място, където се водят много сериозни дебати, където се сблъскват най-различни интереси, но това е нормално, защото там са представители на най-различни партии, на различни идеологии, така че аз съм доволна от това, което виждам. А ако питате за езика, езикът на един народен представител говори сам за себе си. Желанието на президента за бързия указ за изборния кодекс не е просто така да създаде един указ, желанието е продиктувано от това да се изработи час по-скоро необходимото законодателство, както и да се утвърди и новият състав на ЦИК, за да може изборите да се проведат възможно най—коректно, каза още вицепрезидентът.
На площада, където говори пред хората, Илияна Йотова каза: Битката днес е за справедливост и равноправие, за свободата на духа и на мисълта, за свободата да избираш бъдещето си, да градиш държава с правила и законност и да пазиш нейната чест.
Днес е Велика събота – най-благословеният ден от Страстната седмица. В очакване сме на възкресението, на спасението. Сигурна съм, че утрешният ден ще бъде по-добър за България, защото всички заедно ще го съградим, изрази увереност Илияна Йотова.

Още по темата