Русия обяви, че ще има ваксина за коронавируса до септември

Русия обяви, че ще има ваксина за коронавируса до септември

Руският държавен научен център „Вектор” ще приключи с предклиничните изследвания на прототипите на ваксина срещу коронавирус през юни и се надява да я регистрира през септември.
Това съобщи генералният директор на центъра Ренат Максютов по време на среща с президента на Русия Владимир Путин, на която бе обсъдено развитието на генетичните технологии.
„През юни ще приключим с предклиничните изследвания на ефективността и безопасността на вече готовата лекарствена форма на ваксината в минимален обем, който е достатъчен за преминаването към клинични изследвания. В първата и втората фаза в тях ще се включат общо 300 доброволци. Надяваме се да регистрираме ваксината още през септември тази година”, каза Максютов, цитиран от ТАСС.
Центърът е готов да произвежда по 60 милиона дози от ваксината годишно.
Путин лично се ангажира да съдейства за регистрирането на ваксината.
Максютов посочи, че до този момент са изолирани три перспективни прототипа на ваксина. Единият е изцяло синтетичен, другият е базиран на грипен вирус, а третият, на ентеровирус.
Русия е на второ място в света по заразени с коронавируса. Броят им от началото на епидемията надхвърли 252 хил./Вести БГ

Още по темата