ГЕРБ: Радев се вдъхновява от диктатори, иска президентска република

ГЕРБ: Радев се вдъхновява от диктатори, иска президентска република


ГЕРБ призова президентът Румен Радев ясно да заяви претенциите си и желанието за въвеждане на президентска република.

„Няма нито една тема от обществен интерес, в която президентът да е насърчил диалог между институциите, политическите партии, синдикалните и работодателските организации. В условията на пандемия със социални и икономически последици, каквито светът и държавата ни не познават последните десетилетия вместо да приеме подадената от правителството ръка и да търси максимално съгласие за вземане на решение Румен Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призова към омраза и бунтове“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в декларация от името на групата

Тя посочи, че вчера е призовал за разпускане на Народното събрание и за промяна в Конституцията. „Под прикритието, че чува гласа на народа всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление. Румен Радев не се ограничава само до това да всява недоверие в българските институции, но често прави това и критикува дори европейските. Явно вдъхновен от модела на различни диктатори“, заяви Дариткова.

Декларацията на ГЕРБ бе съпровождана от викове „Оставка“ от страна на депутатите от БСП. 

В момента в парламента се обсъждат кадровите промени в кабинета „Борисов 3“. Социалистите продължиха с виковете „Оставка“, докато вицепремиерът Томислав Дончев представяше промените. 

„Това, което става в тази зала в момента е срам. Само че тоя срам няма как да го избегнем, когато се размахват юмруци. По улиците и президентът размахва юмруци. Време е да спрем това всичкото и отговорността е не само ваша. Аз се обръщам към вас – това трябва да спре“, заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

На свой ред от БСП настояха пленарното заседание да бъде прекъснато до идването на премиера Бойко Борисов. „Той отново се е изплашил, отново се е скрил“, смята Георги Свиленски.

Очаквайте подробности

Още по темата