Има опасност потребителите да дотират ТЕЦ-овете, смята омбудсманът

Има опасност потребителите да дотират ТЕЦ-овете, смята омбудсманът


Има опасност потребителите да дотират топлофикационните дружества заради новия начин на определяне на цените на парното и топлата вода по прогнозни стойности на газа. Тези опасения изразиха както сегашният омбудсман Диана Ковачева, така и бившият обществен защитник Мая Манолова по време на общественото обсъждане на цените на топлоенергията в Комисията по енергийно и водно регулиране.

От енергийния регулатор отхвърлиха тази възможност с аргумента, че има изготвен механизъм, с който потребителите да бъдат компенсирани. 

„Бяха изказани становища, че КЕВР увеличава и намалява цените. Не, КЕВР не прави това. КЕВР определя цени за бъдещ период от време. Тъй като те са за бъдещ период от време, нормално е КЕВР да прогнозира, ценообразуващите елементи, които участват при определяне на цената. Тези прогнози са направени не с гледане в тавана, а с проучване на международни пазари. Отразени са тенденции, които са световни“, подчерта  Александър Йорданов, член на комисията.

Предложението на регулатора е от юли токът за бита да поевтинее средно с около 0,5%.

Решението на КЕВР да определя цените на топлоенергията веднъж годишно, въз основа на дългосрочна прогноза за цената на газа, доведе до разнопосочни изчисления за това дали поевтинява или поскъпва парното от юли.

Спрямо сегашните цени ще има поскъпване с до 22 на сто, но от регулатора и енергийното министерство посочват, че по-правилно е да се гледат нивата на годишна база, като така през този отоплителен сезон се очаква отоплението да е средно с 14 на сто по-евтино в сравнение с миналия.

Още по темата