Ескалация на напрежение между Северна и Южна Корея

Ескалация на напрежение между Северна и Южна Корея

Снимка: Pixabay.com

Властта в Северна Корея каза, че ще закрие няколко „горещи“ линии за връзка с Южна Корея, като част от пълното преустановяване на връзките в „вражеската страна“, съобщи БГНЕС по информация на Reuters.

Няколко дни поред Северна Корея публикува гневни обръщения към Южна Корея, като иска Сеул да спре избягалите през границата севернокорейци да разпространяват антиправителствени позиви и други агитационни материали на нейна територия.

Като първа ответна стъпка Северна Корея обяви, че спира „горещите“ линии за връзка между армиите на двете страни и между президентските кабинети. Официалното обявяване на такава стъпка е негативно развитие на фона на затоплящите се отношения през последните две години.

Северна и Южна Корея технически още са в състояние на война, след като конфликтът от 1950-53 завърши с примирие, но без подписването на мирен договор.

По националната телевизия на Северна Корея напоследък беше казано, че „народът е гневен на коварното поведение на властите в Южна Корея, с които все още имат много сметки за уреждане.“ Репортаж обвини правителството в Южна Корея, че „безотговорно позволява“ на избягалите от Севера да нараняват достойнството на лидерите на Северна Корея.

Източник: Actualno.com

Актуални новини от България и света, политически, бизнес, спортни и забавни статии.

Още по темата