Смъртоносен циклон удари Гърция: Ще стигне ли и до България?

Смъртоносен циклон удари Гърция: Ще стигне ли и до България?

Очаква и топла и суха есен, заяви Георги Рачев

Трета жертва на бурята „Янос“ в Гърция. А властите издирват още поне двама души. Стихията нанесе множество щети – улици и къщи са под вода. На места все още е прекъснато електричеството. Премиерът увери, че всички засегнати райони ще получат необходимата помощ.

Няма опасност за България от средиземноморските циклони. В в момента, ако се погледне Атлантическия океан – водата с над 26 градуса създава тази енергия. Но това влияе само на Гърция. Това каза за „България сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му „Янос“ и другите подобни явления влияят най-вече на Южна Гърция. По-миналата година в Каламата заради подобни явления загинали 4 човека.

„Такъв им е климатът, няма как“, допълни Рачев за Bulgaria ON AIR.

„Южна Гърция е на границата, където се приплъзва Африканската по Европейската плоча и са нормални земетресенията, но е по-добре да ги има и да са малки, а не да се натрупва енергията и да стане едно голямо в крайна сметка“, обясни събеседникът. 

Според него сушата е засегнала част от страната ни, където не е валяло съществено от 15 юли. 

„До следващия понеделник продължаваме с лятото, макар да има чувство за есен сутрин, защото Слънцето изгрява по-късно и залязва по рано. Но утре ще е със сила като на 23 август. От 1 септември насам си е топло, градусите са си над нормата. Това са дните, които са прекрасни за море – между 11 и 15 ч. На морето е по-топло и октомври, отколкото във вътрешността на страната. Ние сме тих оазис, спохождат ни разни неща, но в лека форма„, допълни той.

Хубава златна есен е прогнозата на синоптиците – топла и суха.

„Никакви основания на „Топлофикация“ да пусне парното до края на октомври“, заяви още Рачев.

Източник: Cross.bg

Още по темата