Разследването за шпионаж: Открити са секретни документи в Народното събрание

Разследването за шпионаж: Открити са секретни документи в Народното събрание

Военно-окръжна прокуратура е открила и иззела документи с класифицирана информация от служебни помещения в Народното събрание и в Министерството на отбраната.
Те са ползвани от обвиняемите Любомир Медаров и Петър Петров, съответно началник на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание и заместник-началникът на бюджетната дирекция в министерството на отбраната, съобщиха от прокуратурата.
По данни на прокуратурата Медаров и Петров не са имали достъп по служба до тази информация и не са били нейни адресати.
Документ, намерен в помещение, ползвано от Медаров, е съдържал информация с изключителна важност за националната сигурност и отбранителните способности на България, допълват от прокуратурата.
В служебния компютър на обвиняемия Димитър Влахов се е съдържала информация, че той е осъществил достъп до 18 файла, информацията, в които представлява държавна тайна.
Прокуратурата посочва, че категорично е установено, че обвиняемият не е имал достъп по служба до тази информация.
Разследването е установило още, че документите, които обвиняемият Петров е заснел от служебния си компютър, съдържат класифицирана информация на НАТО.
Също така при претърсвания в дома на Иван Илиев, бивш служител на разузнаването и обвинен за ръководител на престъпната група, са били открити документи, в които се съдържа информация за локациите на провежданите между обвиняемите срещи.
По разследването са били назначени технически експертизи на иззети от обвиняемите флаш памети, компютърни конфигурации и мобилни телефони.
Установено е, че в иззетите веществени доказателства се съдържат редица документи, информацията в които е класифицирана и представлява държавна тайна.
В средата на март у нас беше задържана група за шпионаж в полза на Русия. При акцията бяха арестувани шестима души, но един от тях направи самопризнания и му беше наложена парична гаранция. Военният съд остави останалите за постоянно в ареста./Dariknews.bg

Още по темата