Моделът на ГЕРБ бе да се ползват институциите за политически

Моделът на ГЕРБ бе да се ползват институциите за политически


Допускам, че служебният премиер има доказателства за това, че службите са били използвани за политически цели, заяви пред БНР лидерката на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че Стефан Янев и служебното правителство сигурно имат информация за това, иначе не биха решили да предложат на президента да смени шефа на ДАНС.

„Част от модела на ГЕРБ, изграден през последните 11 години, беше институциите да се използват за политически, партийни, лични цели, за натиск върху политически опоненти. Службите са част от тази държавна система на институциите и ако са били използвани и те за това, то промяната е необходима“, подчерта Нинова.

Тя беше категорична, че истината по скандала за подслушване на политици трябва да бъде установена и изнесена пред обществото, а не „и този скандал да се потушава като много други – с времето“.

Лидерката на БСП коментира разширения формат на коалицията „БСП за България“. „Голямата цел, която си поставяме с голямото ляво обединение, е промяна и стабилност“, подчерта тя.

Нинова заяви, че БСП не се притеснява от новата формация, чийто организационен секретар е бившият лидер на социалистите и бивш премиер Жан Виденов.

„Намирам за опорна точка твърдението, че Крум Зарков и Янаки Стоилов са били изгонени от Изпълнителното бюро на БСП. Решението е принципно – от ИБ изпадат всички водачи на листи“, обясни Корнелия Нинова.

Тя посочи, че смяната на водачите на листи на БСП в 11 области се налага с цел да се подобри изборният резултат там. 

По думите на лидерката на социалистите „победата на БСП на изборите е в ръцете на българския народ“.

Още по темата