Кирил Петков: Партенка на ГЕРБ е, че ВМЗ се бута към фалит

Кирил Петков: Партенка на ГЕРБ е, че ВМЗ се бута към фалит

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви за „партенка“ обвиненията на ГЕРБ, че държавното оръжейно предприятие ВМЗ-Сопот се тласка към фалит.
Бившият икономически министър Лъчезар Борисов обяви днес, че решението на служебния кабинет от сряда Държавната консолидационна компания да започне да внася като дивидент за държавата 50% от печалбата си, ще засегне необратимо двете предприятия от военно-промишления комплекс – ВМЗ Сопот и Авионамс и застрашава националната ни сигурност.
Досега ДКК бе изключена от задължението да прави отчисления от печалбата си. Служебният кабинет в сряда обаче извади ДКК заедно с НК „Индустриални зони“ от изключенията и обяви 31 август за крайна дата за превеждане на дивидента от печалбата за миналата година.
Лъчезар Борисов заедно с депутата от ГЕРБ Дани Каназирева обясниха, че ДКК е била освободена от плащане на дивидент, за да се гарантира финансовото състояние на ВМЗ Сопот и „Авионамс“. Така и не стана ясно, защо те визират само тези две дружества, при положение, че под шапката на ДКК са над 10 държавни фирми.
„За миналата година печалбата на ВМЗ Сопот е 20 млн. лв., сега 10 млн. лв. трябва се отчислят на държавата и то в период на намалели поръчки и негативни тенденции на пазара“, заяви Лъчезар Борисов. Той посочи, че досега оръжейният завод е спестявал парите от дивиденти, за да ги реинвестира в производството и по този начин са били вложени 84 млн. лв., а ДКК се явявал като финансов буфер. Същото било положението и с „Авионамс“, които имали дългове за изплащане и ангажименти за инвестиции, свързани със закупуването на изтребителите F-16.
„Решението за изваждане на ДКК от изключенията за плащане на дивидент към държавата, няма нищо общо с ВМЗ Сопот и „Авионамс“, коментира служебният министър Кирил Петков.
Той обясни, че за дивидента, който ДКК трябва да плати, не трябва да се взима и лев от ВМЗ Сопот. „ДКК имат свободни средства в банка. Смятаме, че няма защо те стоят в банка и старият борд на директорите, който се опитваме да сменим, да ги харчи просто ей така. Видяхме начинът, по който ДКК изхарчи 630 млн. лв. за ремонт на язовири, които стоят празни, и 190 млн. лв. за правителствен комплекс. Затова намаляваме свободния им кеш“, каза Петков.
Според него ГЕРБ нарочно смесва двете теми и плаши с фалити.
В сряда служебният министър на икономиката коментира, че освен „Монтажи“ би извадил и ВМЗ-Сопот от ДКК, за да може и това дружество да премине директно към Министерството на икономиката. Той обаче няма да предприеме такава мярка, защото ДКК има заем от ББР и преструктурирането на компанията би била много сложен процес.
В същото време синдикатите в държавния оръжеен завод заплашват със стачка и с протести пред Министерството на икономиката, ако дружеството не бъде извадено от ДКК и ръководството не бъде сменено. Работещите там твърдят, че от месеци нямат работа и са притеснени за заплатите си.
Конкурсът за нови директори в ДКК приключва днес и служебният министър се надява да има нови трима членове в борда, които да дадат сигурност и посока за ВМЗ. „Говорим със синдикатите и имаме една обща цел – да спрем изтичане на нецелесъобразни средства там и да се направи най-прозрачното управление във ВМЗ. Това ще е най-добрият начин да гарантираме заплатите на работниците“, каза Петков./segabg.com

Още по темата