Радев: Имам готов вариант за нова Конституция

Радев: Имам готов вариант за нова Конституция

Народите представители по Конституция изпълняват волята на народа. Затова следва те да се съобразят с тази воля, а тя е ясна – оставки, служебно правителство, честни избори и ново доверие.
Това заяви президентът Румен Радев във Военната академия „Георги Стойков Раковски“, където откри новата учебна година в най-старото висше военно училище у нас.
„Не може проваленото управление на Борисов да води каквито и да е конституционни дебати, да продължава да управлява“, заяви държавният глава и обяви, че има готов вариант за Конституция.
Той подчерта, че протестите не стихват и в големите градове в Западна Европа. А именно нестихващото недоволство било обществения вот на недоверие към правителството.
Той допълни, че българите независимо от различните политически убеждения, са единни в решимостта си да отстранят тази власт, символ на корупцията и застоя.
„Това управление приключи морално и е важно час по-скоро да приключи и формално. Всичко друго е агония и пилеене на историческо време“, добави още Радев.
„Най-важното за управляващите и за народните представители е, когато оставката стане факт, а тя е неизбежна, те в никакъв случай да не гласуват за експертен кабинет, защото хората протестират и искат оставката на това управление, за да се сложи край на режима Борисов, а не този режим да се бетонира зад експертен кабинет, който няма да е нищо повече освен марионетка на сегашния режим“, подчерта Радев.
По думите му експертен кабинет би бил измама към очакванията на българите. При такъв, режимът на Борисов пак щял да организира изборите, а това означавало да си гарантира пожизнено управление.
„Докато не видя подадени оставки безусловно, няма да се въвличам в дебат“, подчерта Радев.
„Ще инициирам веднага дебата за Конституция експертно, в момента в който видя оставките. Нагли са опитите за пожизнено управление на Борисов в този си вид. Трябва да се гарантира категорично машинното гласуване“, отбеляза още президентът./Вести БГ

Още по темата