Кунчев предупреди за следващата вълна на COVID -19

Кунчев предупреди за следващата вълна на COVID -19

„Ситуацията в Европа и в света не е много оптимистична”, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БТА. „При варианта „Делта” (индийският щам) е достатъчно 60 на сто по-малко количество от вируса, за да бъде заразен човек. Разпространението е изключително бързо и е въпрос на време да се разпространи в Европа и да сме свидетели на поредната вълна”.
„Няма съществена разлика при нежеланите реакции от ваксините срещу COVID-19 сред децата над 12 години, в сравнение с тези сред възрастните”, поясни Кунчев.
Той участва в среща със здравните медиатори, на която е бил обсъден процесът на ваксиниране сред ромското население.
„Данните са от информация, постъпваща и от други държави. До края на седмицата се очаква становището на експертните ни съвети за ваксинирането на деца, страдащи от по-специфични заболявания”, поясни Кунчев.
По думите му, децата с хронични заболявания ще се ваксинират след лекарска преценка.
„Хората, които не са здравноосигурени, ще могат да се ваксинират безплатно при избран от тях личен лекар. Взехме това решение, защото ромското население се притеснява от факта, че може да им искат пари за имунизация”, коментира от своя страна зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов и добави, че ваксинираните до момента от ромския етнос са под 10%./Вести.БГ

Още по темата