След Байдън и Блинкън ще сплотява Запада

След Байдън и Блинкън ще сплотява Запада


След обиколката на Джо Байдън в Европа там се завръща държавният му секретар Антъни Блинкън, по-специално за първата си визита във Франция, за да продължи изграждането на единен фронт на Запада, който президентът на САЩ би желал да се сформира срещу Китай.

Шефът на американската дипломация излетя във вторник следобед за Берлин – преди посещения в Париж и Рим, с натоварена програма: той ще преговаря с германската канцлерка Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, ключови играчи от Европейския съюз, ще се отбие във Ватикана и ще участва в международни форуми за мира в Либия и за военната коалиция срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Турнето му ще приключи на 29 юни в италианския град Матера със среща с външните министри на основните световни сили, членуващи в Г-20 – в присъствието на китайския си колега. Евентуален разговор на четири очи, засега необявен, може да се добави към първите му, твърде напрегнати контакти с висшия дипломат на една страна, провъзгласена от администрацията на Байдън за предизвикателство номер едно за външната политика на Вашингтон.

По време на пътуването си из Европа американският президент предложи на съюзниците на САЩ да лансират мащабен световен инфраструктурен план, чрез който да съперничат с „Новия път на коприната“ на Пекин. И успя да издейства от НАТО засилване на отговора на пакта срещу нарастващата мощ на Китай.

„Това пътуване развива приоритета на президента Байдън: да съживим отношенията с нашите съюзници“, каза пред журналисти Фил Рийкър, който отговаря за Европа в Държавния департамент.

„Силата на тези отношения ще залегне в основите на множество дипломатически приоритети“, сред които е „отговорът срещу Китай и авторитаризма в цял свят изобщо“, добави той.

Още по темата