Меркел и Курц очакват „трудни преговори“ за фонда за възстановяване на ЕК

Меркел и Курц очакват „трудни преговори“ за фонда за възстановяване на ЕК


Германският канцлер Ангела Меркел и австрийският канцлер Себастиан Курц заявиха в сряда, че очакват още преговори относно предложението на ЕК за фонд за възстановяване от коронавирусната криза в размер на 750 млрд. евро.

Курц каза, че предложението е „отправна точка за преговори“, докато Меркел прогнозира, че ще има „трудни преговори“.

„Ясно е, че предстоят трудни преговори“, заяви германският канцлер, а нейният финансов министър определи като „много високи“ шансове за сделка.

Планът на ЕК за предоставяне на безвъзмездни средства и на заеми за 750 млрд. евро, които да помогнат на страните от ЕС да се възстановят от спада, причинен от коронавирусната пандемия, е „отправна точка за преговори“, посочи Себастиан Курц, като отново подчерта, че Австрия предпочита средствата от фонда за възстановяване да бъдат давани под формата на заеми.

Австрия, Дания, Холандия и Швеция – известни заедно като „пестеливата четворка“ – предложиха фонд, който да издава само заеми, а не безвъзмездни средства, припомня БНР.

„Има държави, които според планът трябва да плащат – като холандците, шведите, датчаните и ние, австрийците. Следователно, извън отговорността на нашите данъкоплатци, казваме ясно, че ние предпочитаме заемите“, заяви Курц и допълни, че размерът и пропорцията на заемите, както и на субсидиите все още трябва да се договарят.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви: „Трябва да се придвижим бързо и да приемем амбициозно споразумение с всички наши европейски партньори.

Още по темата