Взривове на летището в Йемен след пристигане на самолета на новото правителство

Взривове на летището в Йемен след пристигане на самолета на новото правителство

Силни взривове и изстрели на международното летище Аден, Йемен, се чуха днес малко след като самолет с новосформираното йеменско правителство пристигна от Саудитска Арабия, заявиха свидетели, цитирани от Ройтерс.

Членовете на кабинета, включително премиерът Маен Абдулмалик, както и посланикът на Саудитска Арабия в Йемен Мохамед Саид ал Джабер, бяха преместени безопасно в президентския дворец на града, съобщиха свидетели и саудитски медии.

Местен източник от охраната съобщи пред Ройтерс, че три минометни снаряда са се приземили в залата на летището. Според него най-малко петима души бяха убити и още десетки бяха ранени при нападението на летище Аден. Жертвите от атаката са 10, съобщава РИА Новости.

Новосформираният кабинет обединява правителството на президента Абд Рабу Мансур Хади с южните сепаратисти. Двете групи са основните йеменски фракции в базиран на юг алианс, подкрепян от Саудитска Арабия, воюващи срещу иранското движение Хути, което контролира севера.

Саудитската държавна телевизия Ekhbaria показа унищожени превозни средства и разбити стъкла на летището. От мястото на инцидента се издига дим.

Южният пристанищен град Аден е потънал в насилие поради разрив между сепаратистите и правителството на Мансур Хади. Южният преходен съвет на сепаратистите (STC), който се стреми към независимост на Южен Йемен, обяви самоуправление в Аден по-рано тази година, предизвиквайки жестоки сблъсъци и усложнявайки усилията на ООН за установяване на постоянно прекратяване на огъня в цялостния йеменски конфликт.

Водената от Саудитска Арабия коалиция обяви по-рано този месец новия кабинет за споделяне на властта, който ще включва и сепаратистите.

Кабинетът кацна от Рияд, където двете спорещи страни преговаряха повече от година с посредничеството на Саудитска Арабия.

Източник: Actualno.com

Още по темата