Стотици хиляди българи остават без по-високи пенсии от 1 юли

Стотици хиляди българи остават без по-високи пенсии от 1 юли

С 5% ще се вдигнат пенсии от 1 юли по „швейцарското правило“, но увеличението няма да е за всички пенсионери, пише „Монитор“.
То няма да се отнася за хората, които получават тавана на пенсиите от 1440 лева. Без увеличение ще са и част от хората, които са на минимален размер от 300 лева.
Тук причината е, че „швейцарското правило“ се прилага върху действителния размер на пенсията към датата на осъвременяване – 31 декември 2020 г.
Така дори с тези допълнителни 5% част от тях няма да могат да минат размера на минималната пенсия от 300 лв. Те обаче получиха по-висок размер на пенсията още от 1 януари, като за тях увеличението бе с около 20%.
От 1 юли социалната пенсия за старост също ще се вдигне с 5% и ще стигне 148,71 лв., въпреки че за нея не прилага „швейцарското правило“.
В четвъртък Надзорният съвет на Националния осигурителен институт взе решение да закръгли осъвременяването на 5%. Реалният размер на „швейцарското правило“ е 4,8%.
То се определя процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година./БЛИЦ

Още по темата