Проф. Маринов: Управляващите излъгаха, че проектобюджетът е съгласуван с президента

Проф. Маринов: Управляващите излъгаха, че проектобюджетът е съгласуван с президента


„Нахална и глупава лъжа“ – така проф. Александър Маринов, началник на Стратегическия съвет към държавния глава, определи твърдението на управляващите, че проектобюджетът за 2021 г. е бил съгласуван с президента Румен Радев.

„Този документ, който показаха с манипулативна цел, се отнася за съгласуването на бюджета на президентството, който е малко над 8 млн. лв. Това се прави от всеки първостепенен разпоредител“, обясни проф. Маринов пред bTV. Той припомни, че самата процедура дава правомощия на държавния за евентуално вето чак след приемането на бюджета в пленарната зала.

„Бюджетът е разоряващ не защото има много разходи, а защото не е ясно за какво се харчи. Може да се каже, че е предизборен, защото това са едни общи приказки“, подчерта председателят на Стратегическия съвет.

Проф. Маринов коментира и COVID скандала с визитата на Румен Радев в Естония, която приключи предсрочно, след като до домакините стигна информация, че президентът е бил в контакт със заразен с коронавирус. „Стана ясно, че РЗИ, която трябва да уведоми президента, е получила тази информация във вторник, въпреки че министърът на здравеопазването съобщи на журналисти в понеделник. Доколкото разбрах, някой е уведомил президента с есемес. Няма официална комуникация“, обясни той.

Според Маринов е било нормално Румен Радев да присъства лично в Естония, тъй като страната ни поема председателството на инициативата „Три морета“ – домакинство, „срещу което Министерството на външните работи е работело активно“.

Още по темата