Япония обяви за престолонаследник брата на император Нарухито

Япония обяви за престолонаследник брата на император Нарухито


Япония обяви за престолонаследник 54-годишния принц Фумихито, година и половина след като големия му брат 60-годишния Нарухито стана император.

На церемония в Императорския дворец в Токио император Нарухито, който се възкачи на трона през май 2019 г., обяви за престолонаследник Фумихито, който е известен и като принц Акишино.

„Искрено обмислям отговорностите си като престолонаследник и ще изпълнявам задълженията си“, каза облеченият в традиционна оранжева роба Фумихито пред император Нарухито и императрица Масако.

Церемонията трябваше да се състои през април, но беше отложена заради пандемията от новия коронавирус. Повечето присъстващи днес носеха маски.
Дъщерята на императорската двойка Аико не може да наследи трона, тъй като по закон той се предава само по мъжка линия. Япония не планира да променя този закон, въпреки че според допитвания много японци подкрепят възможността тронът да се наследява и от жени.

През април 2019 г. бащата на Нарухито император Акихито сложи край на 30-годишното си царуване с първата абдикация на японски император от 202 години.

Още по темата