Марио Драги ще работи без заплата, Борис Джонсън да си вземе

Марио Драги ще работи без заплата, Борис Джонсън да си вземе


Марио Драги се е отказал от заплата си като премиер на Италия в опит да съхрани политическата подкрепа за широкото си коалиционно правителство. Той ще управлява страната без да получава каквото и да било възнаграждение, става ясно от информация, публикувана на правителствения уебсайт на 12 май.

Заплатата на предшественика му на поста – Джузепе Конте – е била 115 хил. евро, но той предпочете да взема 80% от нея.

Драги, който е бивш председател на Европейската централна банка, прие през февруари поканата на Конте да състави правителство и подбра за негови членове технократи и политици от целия идеологически спектър. Той заложи на програма на агресивни разходи, чиято цел е да изправи на крака стопанството на Италия след овладяването на пандемията от COVID-19. 

Драги никога не е бягал от предизвикателствата. Той предизвика вълнение на международната сцена през март когато разпореди да се блокират доставките на ваксините на „Астра Зенека“, които трябваше да отпътуват за Австралия. На местния фронт пък „кръстоса шпаги“ с лидерите на партиите в собствената си коалиция по дилекатната тема колко бързо да отвори отново икономиката на страната. 

Шефът на крайнодясната „Лига“ – Матео Салвини – напада Драги при всеки удобен случай с призиви да вдигне противопандемичните рестрикции колкото е възможно по-бързо и да отмени някои от най-строгите мерки, включително вечерния час. Салвини традиционно оглавяваше класацията на най-одобряваните политици в анкетите на италианците през последните две години, но напоследък преднината му се топи в полза на дясната партия „Братя на Италия“, която предпочете да остане извън коалиционния кабинет на сегашния премиер. 

Партньорите на Драги от противоположната страна на политическия спектър на левоцентристките „Демократическа партия“ и на популисткото „Движение Пет звезди“ – също са раздразнени от графика за връщане към нормален живот и призовават за по-предпазлив подход.

Популистите от и извън италианския кабинет пък протестират срещу високите заплати на правителствените чиновници и решението на Драги да се откаже от заплатата си може да му спечели ценен политически капитал за изпълнение на икономическата стратегия.

Отказът на Драги от възнаграждение е в рязък контраст с поведението на английския му колега Борис Джонсън, за когото се твърди, че се оплаквал пред приятели, че „не може да си позволи да е премиер“, въпреки че получава 157,372 паунда.

Разприте около парите на Джонсън добиха публичност през април когато стана ясно, че дарител на консерваторите е дал 58 хил. паунда на партията на торите, за да покрие разходите по разточителния ремонт и преобзавеждане на премиерския етаж на „Даунинг стрийт 11“. На 13 май пък стана ясно, че английският премиер има непогасен дълг от 535 лири стерлинги, който „виси“ още от 26 октомври 2020-а.  

Още по темата