Безводие мъчи квартал Сушица – Горещите новини на Подбалкана

Безводие мъчи квартал Сушица – Горещите новини на Подбалкана

Седмици наред карловският квартал Сушица е без вода. По информация, дадена ни от Васка Искрова и други местни жители, проблемът с водата се е зародил преди около 10 години. Причината за водната криза е денивелацията, в летните месеци в горния край на селото няма вода, в долния край този проблем почти не съществува. „Онзи ден водата трябваше да бъде пусната в 6 сутринта, но дойде в 8 и 20. Режимът не се спазва изцяло, така като е указано. “, коментира Искрова. Тя допълни, че в квартала живеят около 1000 души, чиито домакинства имат кладенци и когато проблемът с водата се появи, използват живителната течност от там.
„Ние плащаме по 1.50 лв. на кубик вода, по време на режима има домакинства в горния край на селото, на които когато им се пусне водата тя тече едва-едва“, посочи Искрова. Тазгодишният режим е започнал на 29 август – събота. В заведението, на което Васка Искрова е собственик, водата е на режим и това създава доста затруднения при обслужването на клиентите. „Другият проблем е, че в реката няма вода заради сушата – тя слиза от Балкана достига до нас чрез чешмите, които има в селото“, каза в заключение нашият събеседник.
Във връзка с този проблем потърсихме и ресорния зам.- кмет в община Карлово Стойо Карагенски. Той потвърди казаното от местните хора, че заради наклона на квартала водата, която пълни водоема, няма налягане. Карагенски коментира, че от общината са алармирали ВиК дружеството, съоръженията са ремонтирани. „Отправени са предложения, които тази сутрин са обсъдени с инж. Елен Писачев – шеф на ВиК – Карлово, предложенията са изпратени и до ВиК – Пловдив и управителят инж. Спартак Николов“, каза Карагенски.Той допълни, че реката, идваща от Балкана е пресъхнала, но в квартал Сушица има друга река и ако водите от нея се насочат във водопровод с тръба към водоема, количеството на водата ще се увеличи. Също така се разсъждава върху това водопровода, който захранва козметичната компания „Българска роза“ да бъде използван за водоснабдяване на Сушица, защото са в близост.
Основният проблем с водната криза е на север от централния площад. В краткосрочен план мерките, които ще бъдат предприети са осигуряване на водоноски и контрол на налягането на водата. „В дългосрочен план ще направим предложение към Министерството на регионалното развитие, с което искаме да ни бъдат осигурени средства за изграждане на водоема над Военното градче, който ще бъде с капацитет 8000 куб. м. вода. По този начин ще можем да вкараме квартал Сушица към водопреносната мрежа на Карлово. Контрол се осъществява най-вече върху най-големите домакинства, които са в най-северната част на квартала – при тях проблемът е най-голям. Зам.-кметът допълни, че проблемът с водата не е само в квартал Сушица. Има го и в други населени места в общината – Богдан, Пролом, Горни Домлян, Климент, Бегунци.
По нареждане на кмета режимът, на който ще се осъществява водоподаването ще се осъществява:
От 06:00 до 12:00 в домакинствата южно от централния площадОт 12:00 до 16:00 в домакинствата северно от централния площадОт 16:00 до 20:00 в домакинствата южно от централния площадОт 20:00 до 02:00 в домакинствата северно от централния площад
От 02:00 до 06:00 водоснабдяване на територията на квартал Сушица няма да се осъществява
29 – режим – от 6 до 12От 12 до 16 северноОт 16-2020- 2От 2 до 6
В най-северната част на селото – въпросът е с най- големите домакинства, които са с най-голям наклон и при които проблемът е най-голям.
Репортер: Величка Люртова

Още по темата