Разказ от първо лице: Българка сред доброволците, тестващи ваксината на Оксфорд

Разказ от първо лице: Българка сред доброволците, тестващи ваксината на Оксфорд

Мария Спирова, която от дълги години живее в Лондон, е била сред доброволците, върху които тествали ваксината на Оксфорд срещу коронавируса. Как е преминал процесът дотук и как ще продължат изпитанията, разказа тя пред BTV. Спирова обясни, че е в групата, която ще получи най-висока доза от ваксината, с надеждата, че с тази двойна доза ще има толкова висока степен на защита, че да не се превръща в заразоносител и да не предава вируса на други хора.

„Ваксината е мускулна. Всички доброволци са „заслепени“ и не знаят коя ваксина им се дава. За да бъде експериментът и това изпитание научно издържано, половината от нас получават друга ваксина. Тоест вече лицензирана ваксина срещу менингит. И ние няма да знаем дали сме получили експерименталната ваксина или вече лицензираната ваксина срещу менингит още 10 месеца“, разказа Спирова.

„Това, което ми се случи на мен, беше най-типичният страничен ефект. Около два дни поддържах около 38 градуса температура и после това се пресече като с нож и се почувствах добре. Не съм преживявали никакви други странични ефекти до момента. „Очаквам през септември втората доза. Самата аз се намирам в групата, която ще получи най-висока доза от ваксината, с надежда тази двойна доза да предпази останалите, за да може да предпази околните – тоест аз да имам толкова висока степен на защита, че да не се превръщам в заразоносител и да не предавам вируса на други хора“, разкри Мария.

Припомняме, че ваксината на университета в Оксфорд е във финална фаза на клинични проучвания и още тази година може да бъде подадено искане за сертифицирането й. В тестовете участват доброволци във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка – общо 20 000 души.

Източник: Actualno.com

Още по темата