Статутът на „Бузлуджа“ все още е неизвестен

Статутът на „Бузлуджа“ все още е неизвестен


Преди дни (на 19 юли) бе разпространена информация, че паметникът на Бузлуджа ще бъде обявен за недвижима културна ценност от национално значение. В нея се цитираше съобщение на пресцентъра на община Казанлък. Само ден по-късно от пресцентъра на Министерството на културата направиха уточнението, че решението за статута трябва да се вземе от министъра на културата и то все още предстои.

От институцията на служебния министър проф. Велислав Минеков обясняват подробно каква е процедурата и какво се е случило до момента.

На 19 юли 2021 г. в Министерството на културата се е провело заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ). На него е било разгледано предложение за предоставяне на статут на Дома паметник на връх „Бузлуджа“, което е било направено от директора на Националния институт за недвижимо културно наследство – НИНКН – архитект Петър Петров.

 След това на основание Закона за културното наследство и правилника за дейността на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, въпросният съвет е взел решение да предложи на министъра на културата да издаде заповед за предоставяне на статут на Дома паметник на връх „Бузлуджа“. Този статут ще бъде с класификация – „архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Ново време, с категория „национално значение“ и с препоръки за допълване на режимите за опазване“.

Към края на работния ден (20 юли) обаче министърът на културата проф. Велислав Минеков все още не бил получил предложението на СЕСОНКЦ.

След като това стане, на страницата на Министерството на културата трябва да бъде публикувано уведомление за Дома паметник на връх „Бузлуджа“. Едва след изтичане на един месец от този акт по преценка на министъра на културата може да бъде издадена и заповед за предоставяне на статут.

Междувременно стана ясно, че утре (22 юли), в музей „Искра“, на връх Бузлуджа ще се проведе двудневна международна конференция. На нея учени от цял свят ще дискутират бъдещата консервация и реставрация на паметника. Патрон на форума ще е кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Организатори са представителствата на Международния комитет по културен туризъм в България и Германия. Във форума ще участват Фондация „Проект Бузлуджа“, Фондация „Гети“ и европейската организация „Европа Ностра“, която е определила паметника за един от седемте застрашени обекта на културното наследство в Европа за 2018 година.

По време на дискусията ще се акцентира върху потенциала на паметника да привлича туристи от цял свят, имайки предвид, че е смятан от специалисти за една от най-забележителните сгради на модернизма през XX век в Европа.

Мозаечните платна върху стените заемат 937 кв.м. и са едни от най-големите мозаечни произведения по света. Те са дело на 16 големи български художници, сред които Йоан Левиев, Валентин Старчев, Иван Кирков, Теофан Сокеров. Те, заедно с екипите си, са наредили едно по едно 2 275 000 мозаечни камъчета.

Американската фондация „Гети“ е поставила паметника „Бузлуджа“ на първо място сред световните съкровища на модерната архитектура. През 2019 г. Фондацията е финансирала със 185 000 долара изготвянето на План за опазване и управление на паметника, а през 2020 г. е осигурила още 60 000 долара за стабилизиране на стенните мозайки.

Очаква се по време на конференцията да бъдат представени добри световни практики как сгради и обекти, тясно свързвани с политическата история на дадена държава, се превръщат в туристическа атракция. Конкретен пример ще бъде даден с Берлинската стена.

От друга страна ще бъде обмислено как да се вземе предвид мнението на жителите на Казанлък за съдбата на паметника. Реставраторът Радослав Илиев, който е част от екипа на арх. Дора Иванова – председател на Фондация „Проект Бузлуджа“, смята, че предстоящата съдба на паметника ще бъде отправна точка за това какво българското общество да прави с обекти, които никога повече няма да бъдат ползвани по предназначение.

Още по темата