Протест пред БНТ иска оставката на генералния директор Емил Кошлуков

Протест пред БНТ иска оставката на генералния директор Емил Кошлуков


Протест се провежда пред сградата на БНТ с искане за оставка на генералния директор Емил Кошлуков. Пред сградата са се събрали около стотина души – журналисти от телевизията и общественици.

Бившият водещ в обществената телевизия Марио Гаврилов коментира, че Кошлуков проявява нормативна и управленска некомпетентност. „Той проявява абсолютно нормативна, професионална, мениджърска и управленска некомпетентност. Това го казвам от личен опит. Проблемът ни е, че г-н Кошлуков наложи една обстановка в БНТ на страх, на автоцензура, която се налага на журналистите вътре, на неспазване на професионалния стандарт и един конкретен пример – когато г-н Кошлуков пред СЕМ изложи своите мотиви срещу Горан Благоев, колегата Горан Благоев не получи никаква възможност да изложи своята гледна точка в новините, което е абсолютно елементарен и крайно необходим професионален стандарт навсякъде по света“, обясни той.
 
„На мен първо ми е изключително трудно да застана като човек, който протестира, заставайки срещу главния вход на това място, което му е било къща в продължение на 32 години и половина. Нашите аргументи не са реваншистки. Ние смятаме, че това, което става в момента, на практика е едно, колкото и клиширано да звучи, посегателство върху свободата на словото. Смятаме, че политическото инсталиране на хора на позицията генерален директор на БНТ трябва да спре, защото целта на това назначение беше гласовете, критичните гласове в БНТ да бъдат заглушени и не смятаме, че сме изчерпани хора, които не могат да си намерят работа поради простата причина, че вече са омръзнали на всички. Ние просто протестираме тук заради това, че БНТ е институция, която трябва да има високо обществено доверие“, заяви Спортният журналист Камен Алипиев – Кедъра.

По думите му доверието се срива последната година и половина драматично, рейтингите падат и докато през 2013 година протестите срещу Пеевски и правителството на Пламен Орешарски идваха да ръкопляскат пред телевизията, днес протестите идват да освиркват и репортерите на БНТ са освирквани.

Още по темата