Ще изготвят национален план за готовност за грипна пандемия

Ще изготвят национален план за готовност за грипна пандемия

В срок до един месец Министерският съвет следва да актуализира и да приведе в действие Националния план на Република България за готовност за грипна пандемия, реши парламентът. Решението беше взето със 170 гласа „за“, 0 „против“ и 1 „въздържал се“.
Предложението за актуализиране на плана беше направено от „БСП за България“, които инициираха и разискванията по питането към министъра на здравеопазването Костадин Ангелов във връзка с политиката на правителството относно извънредната епидемична обстановка, свързана с COVID-19.
От ГЕРБ подкрепиха решението за плана при грипна пандемия, въпреки че, според тях, няма нищо общо с предмета на питането – кризата с COVID-19. От БСП пък посочиха, че националният план за грипна пандемия може да бъде насочен към всяка респираторна инфекция.
„Не знам за какъв реалистичен план говорим за COVID-19 и за каква респираторна инфекция, предлагам да се хващаме и да се държим здраво само за науката. В тази връзка, грип и COVID-19 са различни заболявания, които нямат нищо общо помежду си“, изтъкна от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на разискванията в НС.
Той подчерта, че има ясно и точно описано лечение с три препарата при грип, но лечение за COVID-19 в света няма. Ваксина за грип има, за COVID-19 – няма, за какъв реалистичен план говорите, когато има толкова много неизвестни неща за COVID-19, коментира министърът. По думите му, за да има план, трябва да има ясни факти, доказани в медицинската наука.
„Затова считам че да се направи план по подобие на този за пандемичния грип, който да стъпва на реални научни факти“, е невъзможно, категоричен бе Ангелов.
Според него националният план за действие при грипна епидемия може да бъде осъвременен.
„Категорично уверявам, че всички разписани и приложими в националния пандемичен план дейности могат да бъдат приложени и се прилагат там, където е възможно, но той е само за пандемичен грип“, каза здравният министър.
Костадин Ангелов допълни, че в момента у нас грип няма, той се очаква през ноември и декември, а пиковете – януари-февруари.
Коментарите в парламента
Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че приемат призивите за консолидиране на нацията и ще подкрепят проекта за решение, въпреки че няма нищо общо с предмета на питането.
„Няма нищо общо между грипния вирус и коронавируса, коментира тя и отбеляза елементи от плана при грипна пандемия. Наистина има смисъл от актуализиране на този план, защото рискът в рамките на ширещата се пандемия от коронавирус да се наслои и грипна епидемия е сериозен и тогава трябва да имаме готовност за реакция и отговор, каза Дариткова. „Разбирам вашето пристрастие към плановата икономика, но в същото време ситуацията и предизвикателството „коронавирус“ изискваха от всички нас да бъдем изключително креативни и реактивни“, обърна се тя към БСП.
Георги Михайлов /“БСП за България“/ коментира, че приема готовността на ГЕРБ да подкрепят предложението на левицата.
„Ние не сме привърженици само на плановата икономика, а на това да има план, който да бъде реалистичен, посочи той. По думите му, националният план за грипна пандемия спокойно със съответните поправки може да бъде насочен към всяка респираторна инфекция. Не трябва да се хващаме за думата, а за принципа, че трябва да има единно управление на кризата“, добави Михайлов.
Нигяр Джафер /ДПС/ посочи, че дискусията днес трябва да се води в този аспект – управлява ли България правилно кризата, в която се намира.
„Системата прегрява, хората се изтощиха“, коментира тя. Джафер постави въпроса какви ще са функциите на националния логистичен щаб и как ще се прецизира финансирането.
„Това, което очакват хората, е да получат отговор на въпроса защо при седем заболели, дори и безсимптомно, държавата беше затворена, а при 1300, които отчита информационната система всеки ден, мерките изглеждат доста по-либерални“, посочи тя.
Калин Поповски /“Обединени патриоти“/ отбеляза, че днес ще преминем 30 000 заразени и за първи път от началото на пандемията ще има повече от 1500 души в българските болници. Той посочи нарастващия брой пациенти на контролирана вентилация и също тревожния брой заразени медицински специалисти – около пет процента от общия брой заразени.
„Тоест, означава, че в българските здравни заведения в доболничната и в болничната дейност не се изпълняват строго противоепидемичните мерки“, коментира Поповски. Той отправи препоръка към здравния министър педантично да се спазват противоепидемичните и дезинфекционните мерки, специално на операционни и манипулационни помещения.
Боряна Георгиева /“Воля-българските родолюбци“/ посочи, че всеки трябва да пази и здравната, и социалната система, но много важна, а в същото време сякаш остава на заден план, е образователната система. Тя призова за стриктно контролиране на всички наложени мерки.
„Но най-важно – не издавайте противоречиви заповеди, без логика, защото изгуби ли се доверието на хората, няма да се справим този път“, посочи Георгиева./Вести БГ

Още по темата